O govoru mržnje na bh. portalima

O govoru mržnje na bh. portalima

U Mediacentru je u srijedu, 16.10.2013. panelom o (samo)regulaciji web medija u BiH otvorena međunarodna konferencija pod nazivom „Online govor mržnje u Jugoistočnoj Evropi – uloga i odgovornost medija“.

Tokom prve sesije, u kojoj su učestvovali Ljiljana Zurovac (Vijeće za štampu BiH), Vladana Vasić (Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje), Mehmed Agović (Ministarstvo komunikacija i prometa BiH), Lejla Turčilo (Fakultet političkih nauka) i Nidžara Ahmetašević (novinarska i istraživačica), gosti i panelisti su razgovarali o govoru mržnje kao jednom od glavnih faktora u etničkoj podjeli bh. javne sfere, te efektima regulacije, samoregulacije i sudskih odluka na prevladavanje ovog problema. Moderatorica sesije, Sanela Hodžić iz Mediacentra Sarajevo, predstavila je istraživanje o online govoru mržnje na prostoru Bosne i Hercegovine.

Spomenut je problem tzv. sive zone regulacije govora mržnje - definiranja samih online medija, a posebna pažnja je posvećena pitanju definiranja i sankcionisanja govora mržnje u online medijima. Prisutni su zaključili da je definicija koja se koristi, i po kojoj su primjeri govora mržnje u bosanskohercegovačkim medijima veoma rijetki, zastarjela, te da ne obuhvata suptilnije oblike uvreda i poticanja netrpeljivosti.

Fokus druge sesije konferencije su bila iskustva i odgovori na govor mržnje bh. online medija. Kenan Ćerimagić (NTV Hayat), Vanja Stokić (eTrafika.net), Fuad Kovačević (web portal AlJazeera Balkans), Tatjana Sekulić (Klix.ba) i Đorđe Vujatović (RTRS) su, uz moderaciju Slobodanke Dekić, razgovarali o korisničkim komentarima i odgovornosti uredništava i novinara za govor mržnje u online mediijma. Diskutovano je o primjerima komentara koji šire mržnju, teškoćama moderiranja diskusije na društvenim mrežama i internim redakcijskim procedurama za situacije širenja mržnje i pozivanja na nasilje. Posebnu pažnju prisutnih je izazvala diskusija o listama pojmova i tema koje se na portalima smatraju zabranjenim i provokativnim, a komentari iz publike su upozorili na moguće kobne posljedice novinarske neprofesionalnosti i neetičnosti, te pozvali urednike i novinare na odgovornost.

Konferencija „Online govor mržnje u Jugoistočnoj Evropi – uloga i odgovornost medija" se nastavlja u četvrtak, 17.10.2013. sesijama o govoru mržnje na prostoru cijelog regiona. Diskusiju možete pratiti na Twitteru putem hashtaga #SEEhatespeech.