Obilježen Međunarodni dan novinarske solidarnosti

Obilježen Međunarodni dan novinarske solidarnosti

Obilježen Međunarodni dan novinarske solidarnosti

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) poslali su poruku solidarnosti kolegama u Ruskoj federaciji novinara (FFJ) uoči obilježavanja Međunarodnog dana novinarske solidarnosti u Moskvi.

Foto: RIA Novosti/Andrei Stenin

Moskovski umjetnici obilježili su ovaj dan prikazujući portrete novinara ubijenih u konfliktnim zonama i na taj način odali počast Andrei Steninu, fotoreporteru RIA Novosti, koji je poginuo u Ukrajini, Vyacheslavu Veremiyu, reporteru ukrajinskih Vesti, Igoru Kornelyuku i Antonu Voloshinu koji su takođe poginuli u Ukrajini, italijanskom fotoreporteru Andrei Rocchelli te Jamesu Foleyu, američkom novinaru kojegu je pogubio pripadnik ISIS-a. 

 

 

"Sa velikom tugom i poniznošću pridružujemo se kolegama u Rusiji u odavanju počasti novinarima koji su izgubili svoje živote na dužnosti", istakao je Jim Boumelha, predsjednik IFJ-a, "novinari iz Rusije nastavljaju da plaćaju visoku cijenu za svoju hrabrost i profesionalnost u izvještavanju i nastojanju da otkriju istinu bez obzira na rizike kojima su izloženi".

Međundarodni dan novinarske solidarnosti obilježava se svakog 8. septembra od 1958. godine, u spomen na čehoslovačkog novinara i knjjiževnog kritičara Juliusa Fučika, kojeg su 8.9.1943. pogubili Nacisti.

Izvor: IFJ, Voice of Russia