Prepoznati pet najčešćih novinarskih grešaka

Prepoznati pet najčešćih novinarskih grešaka

Dokumentarno-edukacijski film „Medijska pismenost“ u produkciji Udruge  Futura iz Mostara obrađuje pet najčešćih novinarskih grešaka.

U info sali Fakulteta političkih nauka u Sarajevu , 27.marta 2013.godine održana je projekcija dokumentarno-edukacijskog filma pod nazivom „Medijska pismenost“ u produkciji Udruge Futura iz Mostara.

Film obrađuje pet najčešćih novinarskih grešaka, poput jednostranog izvještavanja, plagijarizma, miješanja informacija i komentara, govor mržnje, te neistinito izvještavanje, a o njima su svoja mišljenja dali predstavnici medija i medijskih udruženja, te profesori i studenti studija novinarstva iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara.
 
„Cilj ovog projekta je da vidimo za šta nas je to publika kao novinare opunomoćila i kakve generalno informacije želi od medija. Medijska pismenost nema za cilj da ljutiti građani love greške novinara, nego nam je zapravo cilj da potičemo vjerodostojnost medija“, objašnjava  Marin Bago, producent filma.
 
Na pitanje da li u BiH postoje mediji koji se u potpunosti pridržavaju pravila medijske pismenosti, doc.dr Lejla Turčilo je odgovorila : „ Mislim da postoje mediji koji se manje-više trude. Zaista greške nekad jesu rezultat nenamjernog djelovanja zbog brzine izvještavanja, zbog ograničenih mogućnosti da dodjete do više izvora itd. Naravno, postoje situacije kad su te greške zaista namjerne u cilju obmanjivanja javnosti tako da se pretežno uvijek fokusiramo na te druge koji loše rade. Sumnjam da postoji idealan medij koji ne pravi greške jer u medijima naprosto rade živi ljudi, ali mislim da ima onih koji dobro rade svoj posao.“