Oko četvrtina članaka sadrži embedovane postove

Skoro četvrtina članaka sadrži embedovane postove

Oko četvrtina članaka sadrži embedovane postove

Skoro četvrtina medijskih članaka sadrži embedovane postove sa socijalnih mreža, rezultati su nove studije provedene u SAD-u.
 
Foto: Pixabay
 
Oko 23 posto članaka sadrži embedovane postove sa društvenih mreža, pokazala je analiza platforme za unaprjeđenje medija SAM.
 
Tokom istraživanja je analizirano milion web stranica s fokusom na izdanja velikih medijskih kuća u SAD-u kao što su New York Daily News, Fox News, Vox, CNN i Forbes.
 
Istraživanje je pokazalo i da deset posto embedovanih postova bude izmijenjeno ili ih autori uklone, u periodu nakon objavljivanja članka.
 
Za potrebe analize korišten je besplatni alat Report Card  koji omogućava izdavačima da saznaju koliko se embedovanih postova nalazi na njihovoj stranici, kao i to da li su postovi editovani ili uklonjeni.
 
Twitter je najpopularnije mreža sa koje se preuzimaju embedovani sadržaji, sa 59 posto od ukupnog broja analiziranih postova. Slijedi YouTube sa 26 posto i Instagram sa 14 posto udjela.
 
Facebook je zastupljen sa samo jedan posto od ukupnog broja embedovanog sadržaja, a u izvještaju se navodi i kako ta društvena mreža nije bila proaktivna u podsticanju medijskih organizacija da koriste emedovane postove.
 
Kompletno istraživanje dostupno je na ovom linku.