OSCE i EU: neophodno osigurati neovisnost javnih emitera u BiH

OSCE i EU: neophodno osigurati neovisnost javnih emitera u BiH

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Fletcher Burton i šef Delegacije Europske unije u BiH/Specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sørensen, danas su pozvali na provedbu reformi zakonodavstva, kojima će se osigurati neovisnost javnih emitera i regulatora emitiranja u Bosni i Hercegovini.

Poziv je uslijedio nakon objavljivanja Analize zakona koji se odnose na javni radiotelevizijski sistem Bosne i Hercegovine i analize Bosna i Hercegovina: Zakonodavni okvir u vezi s Regulatornom agencijom za komunikacije, koje je naručio OSCE i koje se odnose na osam zakona koji regulišu rad Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i javnih emitera u BiH. U fokusu analiza su naročito bili zakoni koji se odnose na tri javna emitera i RAK, pošto su njihova uspostava i institucionalna neovisnost bili preduslovi da država potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

“Organi vlasti trebaju uspostaviti medijski okvir, koji omogućava postojanje politički i finansijski neovisnih javnih emitera i regulatora emitiranja. Depolitizirani i profesionalni mediji potrebni su, kako bi spriječili daljnju rascjepkanost Javnog radiotelevizijskog sistema. Cilj preporuka, sadržanih u analizama, je ubrzati proces reforme i osigurati pravilnu i brzu provedbu postojećih zakona, u skladu s evropskim standardima,” izjavila je Mijatović.

Izvor: OSCE