OSCE produžio mandat Dunji Mijatović na godinu

OSCE produžio mandat Dunji Mijatović na godinu

OSCE produžio mandat Dunji Mijatović na godinu

Predsjedavaći OSCE-a i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravio je odluku Ministarskog vijeća OSCE-a da predstavnici te organizacije za slobodu medija Dunji Mijatović produži mandat na godinu.
 
Mandat Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija, produžen za godinu, pozdravio je predsjedavajući te međunarodne organizacije, Frank-Walter Steinmeier.
 
On je pozvao sve države članice da podrže Mijatović u njenim naporima da ispuni mandat nadziranja medijskih sloboda u okviru sistema ranog upozoravanja i pomaganja državama članicama da ispune svoje obaveze na polju slobodnih medija.
 
"Dunja Mijatović je posvećeni i neumorni zagovornik promocije i zaštite slobode izražavanja u slobodnim medijima u regiji OSCE-a i van nje", rekao je Steinmeier i naglasio kako je u vremenu sukoba i kriza snažan i nezavisan glas koji poštuje princip slobode medija bitniji nego ikada.
 
Mijatović je dužnost zastupnice OSCE-a za slobodu medija preuzela u martu 2010. i imenovana je na novi trogodišnji mandat 2013. godine.
 
Tokom izbornih procedura za biranje novog predstavnika OSCE-a za slobodu medija koje su Srbija i Njemačka organizovale 2015. i 2016. godine, države članice nisu mogle postići konsenzus ni za jednog od kandidata.
 
Iz OSCE-a ističu da će nastaviti sa naporima da novog predstavnika izaberu do kraja 2016. godine.
 
Izvori: OSCE, Klix/Fena