Političko društvo

Političko društvo

Političko društvo

Javne ličnosti koje se bave politikom najzastupljeniji su u sadržajima medija u BiH u proteklih godinu.

foto: infobiro

Ko su ključne ličnosti u našoj dnevnoj štampi? Koja se imena najčešće pominju i tako zaokupljaju pažnju ovdašnje javnosti? Prosječan čitalac bi vjerovatno rekao – političari. I bio u pravu. Ali, podaci koje je Infobiro, digitalni arhiv štampe Mediacentra Sarajevo, sakupio u 2020. godini pokazuju da je naša opsjednutost političarima viša od obične činjenice. Oni toliko dominiraju javnim prostorom da su sve ostale teme, očigledno, zapostavljene.

Uzorak je napravljen pregledom četiri dnevna lista u BiH. Sarajevsko Oslobođenje i Avaz, banjalučke Nezavisne novine i mostarski Dnevni list.

Najpominjanije ličnosti su tri stranačka lidera. Milorad Dodik (SNSD) sa čak 604 pojavljivanja, Bakir Izetbegović (SDA) sa 312 i Dragan Čović (HDZ) sa 244. Odmah uz njih su lider SBB, Fahrudin Radončić (243) i federalni premijer Fadil Novalić (242). Interesantno je da je predsjednik susjedne Srbije Aleksandar Vučić na šestom mjestu sa 187 pojavljivanja u bosanskoj dnevnoj štampi. Iza njega su dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić (171) i Šefik Džaferović (158).

Onda dvije ličnosti koje je pandemija korone „izbacila“ na ovu listu. Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske (149) i Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje (111). Iza toga je serija lokalnih političkih prvaka (Nermin Nikšić, Mirko Šarović, Dino Konaković, Branislav Borenović) pa premijer i predsjednik susjedne Hrvatske Andrej Plenković (84) i Zoran Milanović (79).

Od „naših“ stranaca na listi su šef EU delegacije Johann Sattler (80), Visoki predstavnik Valentin Inzko (42) i američki ambasador Eric Nelson (30).

Od religijskih lidera najspominjaniji je kardinal Vinko Puljić (61). Reisu-l-ulema Husein Kavazović je nešto niže na ovoj listi (27) kao i Mitropolit Hrizostom (13). Na dnu liste je umjetnost i sport. Edin Džeko (21), Abdulah Sidran (14), Jasmila Žbanić (12), Danis Tanović (10).

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.