Poziv Tužilaštvu BiH da djeluje povodom napada na društvenim mrežama protiv novinara

Osude prijetnji protiv novinara/ki i poziv Tužilaštvu BiH zbog Jasmina Mulahusića

Poziv Tužilaštvu BiH da djeluje povodom napada na društvenim mrežama protiv novinara

“Nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje”.
 
foto: SafeJournalists
 
Linija za pomoć novinarima nadležnim institucijama prijavila je 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje Jasmina Mulahusića protiv novinara i novinarki, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) od septembra 2021. vodi istragu. Ipak, Mulahusić ne prestaje sa targetiranjem novinara/ki, među kojima je česta meta novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović – Konaković.
 
Ona je na svom Twitter nalogu prošle sedmice objavila niz prijetećih i poruka koje sadrže govor mržnje koje pojedinci, uključujući i Jasmina Mulahusića, pišu ispod njenih postova na društvenim mrežama i u porukama, što je osudila Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, i Upravni odbor Udruženja BH novinari. 
 
“Posljednje, monstruozne prijetnje i uvrede koje je dobila i na svom Twitter nalogu objavila novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović – Konaković, zahtijevaju hitno procesuiranje ne samo Jasmina Mulahusića, već i svih drugih osoba koje, ponukane njegovim postovima, otvoreno šire mržnju, prijete i huškaju protiv ove novinarke”, navodi se u saopštenju BH novinara. Dodaju i da uvrede na račun djece i drugih članova porodice novinarke predstavljaju brutalno kršenje prava na privatni život i zaštitu integriteta porodice, zaštićenih članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari traži od Tužilaštva BiH da konačno donese tužilačke odluke u predmetima i istragama koje se vode protiv Jasmina Mulahusića zbog širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, govora mržnje, prijetnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža. 
 
Mreža SafeJournalists takođe poziva nadležne institucije u BiH da hitno preduzmu mjere i otkriju osobe koje su ostavljale ove komentare, te ih procesuiraju i adekvatno kazne. 
 
“Institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv govora mržnje i prijetnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo”, navela je Mreža u saopštenju. 
 
Podsjećaju da je Dalija Hasanbegović – Konaković učestovala u kampanji Mreže SafeJournalists Novinarke u prvim redovima povodom 8. marta te je pričala o svojoj borbi protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama. 
 
“Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS). Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama”, rekla je Hasanbegović – Konaković.
 
Od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, prijavila je nadležnim institucijama – policiji i tužilaštvima u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje Jasmina Mulahusića i njegovih pratioca na Facebooku. BH novinari podsjećaju takođe da su tužilaštva do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi krivičnog djela. Tužilaštvo BiH je još u septembru 2021. objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i da li će biti podignuta optužnica. Iz državnog Tužilaštva su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu dali dodatne informacije i detalje.
 
“Uz potpuno uvažavanje i razumijevanje da se u interesu istrage određeni detalji ne mogu otkrivati javnosti, Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra nedopustivim šutnju, sporost i neefikasnost postupanja Tužilaštva BiH u navedenim predmetima. Od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića zahtijevamo da u okviru svojih nadležnosti analizira radnje koje su do sada poduzeli postupajući tužioci, te da javnosti saopšti u kojoj su fazi ove istrage i kada će biti donesene tužilačke odluke”, piše u njihovom saopštenju, u kome se dodaje da nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje.
 
Ukoliko je Mulahusić trenutno nedostupan organima gonjenja u BiH, jer je nastanjen u Luksemburgu, iz Udruženja navode da vjeruju da policija i tužilaštva mogu barem identifikovati i ispitati ostale osobe koje sa svojih Facebook naloga već mjesecima upućuju prijetnje Daliji Hasanbegović – Konaković i njenoj porodici, kao i brojnim drugim novinarima i novinarkama u BiH. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.