Poziv vladama evropskih zemalja da prošire programe izbjegličkih viza za afganistanske novinare

Poziv vladama evropskih zemalja da prošire programe izbjegličkih viza za afganistanske novinare

Poziv vladama evropskih zemalja da prošire programe izbjegličkih viza za afganistanske novinare

Dok talibanske snage preuzimaju kontrolu u Afganistanu, svjetske novinske kuće se bore da ostanu sigurne i nastave izvještavati, a lokalni novinari bi mogli biti izloženi većem riziku, piše CNN.

foto: screenshot Twitter/Nicola Careem

Evropska federacija novinara i novinarska udruženja iz Njemačke (DJV) i Nizozemske (NVJ) su prošle sedmice pozvali vlade evropskih zemalja da prošire programe za izbjegličke vize afganistanskim novinarima i medijskim radnicima.

Međunarodna federacija novinara je 12. avgusta pokrenula kampanju solidarnosti s afganistanskim novinarima, a prema podacima ove organizacije, u Afganistanu je bez posla ostalo više od 1.200 novinara i medijskih radnika, dok su zbog porasta nasilja u toj zemlji mnogi ugroženi, piše Evropska federacija novinara.

Mediji su, kako se navodi, zbog preuzumanja vlasti od strane talibana nad velikim dijelom zemlje bili prisiljeni na zatvaranje, a Radio Slobodna Evropa piše da su desetine država pozvale sve strane koje su uključene u dešavanja u Afganistanu da omoguće odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele da napuste tu zemlju.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, države evakuišu svoje osoblje i državljane iz Afganistana dok smanjuju prisustvo u zemlji ili u potpunosti zatvaraju ambasade nakon što su talibani proglasili pobjedu 15. avgusta po zauzimanju glavnog grada te zemlje, Kabula.

Međunarodna federacija novinara je u okviru svog sigurnosnog fonda osnovala afganistanski fond solidarnosti putem kojeg je moguće donirati novac, a sva sredstva će biti direktno usmjerena na pružanje podrške afganistanskim novinarima i medijskim radnicima.

Iz njemačkog udruženja novinara (DJV) su zatražili od vlade te zemlje da afganistanskim novinarima, medijskim radnicima i prevoditeljima bude dozvoljen ulazak u Njemačku, a predsjednik tog udruženja Frank Uberall je, kako piše Evropska federacija novinara, rekao da Njemačka ne smije stajati po strani i gledati kako novinare progone ili čak ubijaju.

U Nizozemskoj su, kako se navodi, prihvaćeni samo afganistanski prevoditelji koji su radili s ministarstvom odbrane te zemlje, a glavni sekretar nizozemskog udruženja novinara (NVJ) Thomas Bruning je pozvao vladu svoje zemlje da proširi taj program i u njega uvrsti i afganistanske medijske radnike.

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je, kako se navodi, rekao da su bili šokirani činjenicom da su neke evropske zemlje, poput Belgije, odbile tražitelje azila iz Afganistana i dodao da bi u skladu s međunarodnim pravom trebalo učiniti suprotno tome navodeći da evropske zemlje duguju pomoć afganistanskim izbjeglicama, uključujući novinare i medijske radnike koji su ponekad izvještavali pod rizikom.

Dok talibanske snage preuzimaju kontrolu u Afganistanu, CNN piše da se svjetske novinske kuće bore da ostanu sigurne i nastave izvještavati, te da bi lokalni novinari mogli biti izloženi većem riziku.

Komitet za zaštitu novinara je, kako se navodi, upozorio da se afganistanski novinari suočavaju s ekstremnim opasnostima nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji.

Međunarodna dopisnica CNN-a Clarissa Ward je u nedjelju, između ostalog, rekla da su afganistanski novinari, posebno novinarke, “potpuno skamenjeni” i da bi se oni koji su godinama hrabro radili i izvještavali iz te zemlje, mogli biti spriječeni da rade svoj posao. Ward je, kako piše CNN, dodala da je njena novinarska ekipa koja izvještava uživo iz te zemlje, prebačena u zatvoreni prostor kako ne bi privlačila previše pažnje.

Ward je, kako prenosi CNN, rekla i da neki lokalni novinari znaju “da imaju veliki X na leđima” jer su otvoreno bili protiv talibana, kao i da odlazak iz Afganistana za većinu Afganistanaca jednostavno nije opcija.

CNN piše da su, prema podacima Reportera bez granica, u Afganistanu ove godine ubijene najmanje tri afganistanske novinarke, dok je jedna ubijena u decembru prošle godine, a glavni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire je, kako se navodi, rekao da u toj zemlji neće biti trajnog mira ukoliko vlasti ne zaštite novinare i medijske slobode.

Prošlog mjeseca je u sukobima u Afganistanu ubijen fotograf Reutersa i dobitnik Pulitzerove nagrade Danish Siddiqui a, kako piše CNN, Siddiqui je bio i glavni fotograf novinske agencije iz Indije.

Talibani su, kako piše Radio Slobodna Evropa, proglasili kraj rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palatom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama i nastojanja zapadnih zemalja da evakuišu hiljade svojih građana.

Bloomberg piše da su se u ponedjeljak na međunarodnom aerodromu u Kabulu mogle vidjeti očajničke scene osoba koje nastoje što prije napustiti Afganistan, a navodi se i da je najmanje pet osoba smrtno stradalo pokušavajući nasilno ući u avione koji napuštaju tu zemlju.

Izvor: EFJ, CNN, RFE

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.