Reporteri bez granica: U Kini neviđen stepen cyber cenzure

Reporteri bez granica: U Kini neviđen stepen cyber cenzure

Reporteri bez granica: U Kini neviđen stepen cyber cenzure

Povodom obilježavanja Svjetskog dana protiv cyber cenzure 12. marta, Reporteri bez granica predstavili podatke koji pokazuju visok stepen cyber cenzure u Kini.

foto: pixabay

Kineska uprava za cyber prostor (CAC) koju je nadzirao predsjednik Kine, Xi Jinping, posljednjih godina je primijenila širok spektar mjera za 989 miliona korisnika interneta u toj zemlji, pišu Reporteri bez granica.

Uz upotrebu nove tehnologije, kineski režim kontroliše cirkulaciju informacija isključivanjem i filtriranjem web stranica, blokiranjem pristupa IP adresama i ključnim riječima na društvenim mrežama, a Reporteri bez granica pišu da su te tehnologije kineskog režima posebno korištene nakon pojave koronavirusa prošle godine.

Podaci Reportera bez granica pokazali su da je predsjednik Xi Jinping od 2013. godine podigao cenzuru na internetu u Kini na, kako su naveli, nezabilježenu razinu.

Reporteri bez granica pišu i da je prema podacima Kineskog informativnog centra za internetsku mrežu krajem prošle godine, u toj zemlji bilo 989 korisnika interneta što je 22 posto od ukupnog broja korisnika interneta na globalnom nivou.

Američka fondacija Jamestown je procijenila da je Kina prošle godine za cenzuru na internetu izdvojila najmanje 6,6 milijardi američkih dolara, a Reporteri bez granica navode i da je kineski aparat za cenzuru na internetu u 2013. godini zapošljavao dva miliona ljudi, kao i da je nakon osam godina taj broj sigurno povećan.

Reporteri bez granica navode i podatke kineske organizacije za nadzor cenzure GreatFire koji su pokazali da je u toj zemlji blokirano 16 posto od hiljadu domena koje su, prema nezavisnom svjetskom servisu za rangiranje sajtova Alexa, bile najposjećenije.

Kako se navodi, Kineska uprava za cyber prostor je otkrila da je od januara do sepembra prošle godine, kineska vlada blokirala skoro 130.000 naloga na društvenim mrežama i više od 12.000 web stranica, a analiza kanadskog istraživačkog instituta Citizen Lab iz augusta 2020. je pokazala da je cenzuru na WeChatu pokrenulo više od 2.000 ključnih riječi povezanih s COVID-19. WeChat je, prema istraživanju TradingPlatformsa, vodeća aplikacija za razmjenu poruka u Kini koju koristi 73% svih kineskih korisnika internetu.

Reporteri bez granica pišu i da su New York Times i ProPublica otkrili da je Kineska uprava za cyber prostor izdala 3.200 povjerljivih direktiva i 1.800 dopisa lokalnim propagandnim radnicima i medijima kako bi se sakrio stepen pojave koronavirusa u ranoj fazi.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020, Kina se nalazi na 175. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.