Reporteri bez granica zatražili da istraživačko novinarstvo bude vodeća tema na Samitu EU i Zapadnog Balkana

Reporteri bez granica zatražili da istraživačko novinarstvo bude vodeća tema na samitu između država Zapadnog Balkana i članica EU

Reporteri bez granica zatražili da istraživačko novinarstvo bude vodeća tema na Samitu EU i Zapadnog Balkana

Sloboda medija nije na programu samita između država članica Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana.

foto: pixabay

Reporteri bez granica zatražili da istraživačko novinarstvo bude vodeća tema na samitu država Zapadnog Balkana i članica Evropske unije koji se danas održava u Sloveniji.

Iz Reportera bez granica su naveli da u zemljama Zapadnog Balkana tabloidi i mediji šire lažne vijesti, medijski radnici bivaju uznemiravani ili uhapšeni, kao i da za veliki broj napada na novinare, odgovorni prolaze nekažnjeno.

Novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana koji izvještavaju o korupciji i pandemiji koronavirusa, kako pišu Reporteri bez granica, prijeti opasnost od nedostatka sudske nezavisnosti i moraju se boriti protiv dezinformacija.

Pavol Szalai, šef odjela Reportera bez granica za Evropsku uniju/Balkan, je rekao da sloboda medija ne bi trebala biti tabu tema pomenutog samita, kao i da je podrška istraživačkom i profesionalnom novinarstvu na Balkanu važna u borbi protiv njena dva “vodeća” problema - korupcije i pandemije koronavirusa.

Iako je poštivanje slobode medija jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji, Reporteri bez granica pišu da ono nije na programu samita između država članica Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao ni da jedna od navedenih zemalja nije postigla napredak u pogledu medijskih sloboda.

Medijske slobode se u tim zemljama pogoršavaju, što je pokazao i ovogodišnji Indeks o stanju medijskih sloboda Reportera bez granica prema kojem je, kako su naveli, malo poboljšanje zabilježeno jedino u Bosni i Hercegovini.

Na Zapadnom Balkanu vlada uznemirujući stepen nekažnjivosti nasilja nad novinarima, a Reporteri bez granica navode primjer pravosudnog sistema Srbije koji treba osuditi odgovorne za ubistvo istraživačkog novinara Slavka Ćuruvije koji je ubijen 1999., kao i napad na novinara Milana Jovanovića koji se desio 2018. godine.

Kako pišu Reporteri bez granica, vlasti nisu kaznile ni odgovorne za prošlogodišnju eksploziju bombe ispred kuće novinara Elidona Ndreke u Albaniji ili brutalni napad na novinara Visara Duriqija ispred njegove kuće na Kosovu iz februara ove godine.

Neefikasnost pravosudnih institucija, koja je prije svega rezultat manjka njihove nezavisnosti, evidentirana je i u Crnoj Gori gdje je od 2015. procesuiran i osuđen nagrađivani novinar Jovo Martinović.

Iz ove organizacije su naveli i da vlasti često ometaju profesionalne novinare koji istažuju teme od javnog interesa poput pandemije koronavirusa ili migracija, a zbog izvještavanja o ovim temama su tokom prošle godine bile uhapšene ili uznemiravane novinarke Ana Lalić iz Srbije, Nidžara Ahmetašević iz Bosne i Hercegovine i Tatjana Lazarević koja radi za kosovski medij KoSSev.

Iz Reportera bez granica pišu kako na Balkanu “cvjetaju” dezinformacije, kao i da veliki problem predstavlja širenje dezinformacija o koronavirusu koje prenose mainstream mediji. Mnogi tabloidi, kako su naveli, prenose teorije zavjere o koronavirusu, dok TV Happy, čiji se kanal emituje u nekoliko zemalja regije Zapadnog Balkana, promoviše sumnjive teorije o vakcinaciji.

Procenat vakcinisanih protiv koronavirusa se, kako se naveli, u navedenih šest zemalja Zapadnog Balkana kreće od 23 do 45 posto, dok taj procenat u zemljama Evropske unije prelazi 70 posto.

Nezavisni mediji koji prenose pouzdane vijesti i informacije često bivaju diskriminisani i kritikovani od vlada tih zemalja što se, izmešu ostalog, ogleda i u nepoštenoj dodjeli javnog finansiranja,

Prema ovogodišnjem Indeksu o stanju medijskih sloboda Reportera bez granica, Bosna i Hercegovina se nalazi na 58., Kosovo 78., Albanija 83., Sjeverna Makedonija 90., Srbija 93., a Crna Gora na 104. mjestu.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.