RSF: Kineski državni mediji usvojili “propagandni narativ Kremlja“

RSF upozoravaju na širenje ruske propagande putem kineskih medija

RSF: Kineski državni mediji usvojili “propagandni narativ Kremlja“

RSF kaže da kineski državni mediji doprinose širenju dezinformacija o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

foto: Pixabay

Od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je započela 24. februara 2022. godine, Kina se, kako navode Reporteri bez granica (RSF), “potrudila da izgleda neutralno“, dok su istovremeno njeni državni mediji naširoko usvojili propagandni narativ Kremlja.

RSF ističe i da kineski mediji u svojim izvještajima o ratu u Ukrajini koriste formulacije kao što su “specijalna vojna operacija” i “Ukrajinska kriza“ kojim opisuju invaziju Moskve na Ukrajinu.

Iz ove međunarodne organizacije kažu i da kineski mediji tako doprinose širenju dezinformacija o ruskoj invaziji na Ukrajinu te pozivaju javnost da se informiše samo putem izvještaja koji su zasnovani na činjenicama pouzdanih nezavisnih izvora medija.

“Ogromne količine ruskih dezinformacija o Ukrajini su već prisutne i posljednje što svijetu treba je pojačavanje ovih laži kroz kinesku propagandnu mašinu”, kaže šef Biroa RSF-a za istočnu Aziju Cedric Alviani, koji poziva javnost da “zanemari izvještaje medija pod kontrolom autoritarnih režima”.

“Biološko oružje SAD”

Od 7. marta, kineski državni emiter CCTV i njihove službene novine The People's Daily i Global Times, kako ističe RSF, propagiraju tvrdnje ruske vlade da Sjedinjenie Američke Države finansiraju i razvijaju biološko oružje u Ukrajini.

Krajem februara, lažni izvještaj u kojem se tvrdi da je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy pobjegao iz glavnog grada Ukrajine, koji je podijelio CCTV, pregledan je 510 miliona puta na kineskoj platformi Weibo i reproduciran u 163 medija širom te zemlje.

“Inscenirani masakr” i “neonacisti”

U najmanje dva navrata u periodu između 4. i 6. aprila, CCTV i Global Times su također pojačali neutemeljene tvrdnje da su Ukrajinci inscenirali masakr u Buči, uprkos satelitskim dokazima o ubistvu najmanje 400 civila koje su ubile ruske trupe.

Početkom marta na društvenim mrežama kineskog međunarodnog državnog emitera CGTN ponovljene su neutemeljene optužbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da su „ukrajinski ’neonacisti’ otvorili vatru na kineske studente“.

Od početka invazije na Ukrajinu u toj zemlji je skoro 2.000 civila i sedam novinara ubijeno, dok je 11 ranjenih.

Reporteri bez granica podsjećaju da se u njihovoj listi Svjetskog indeksa slobode medija Kina nalazi na 177. od 180 mjesta, kao i da je ta zemlja na broju jedan njihove liste država koje najviše zatvaraju novinare.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.