RSF: Odluke novog šefa Twittera ne smiju ugroziti novinarstvo

RSF: Odluke novog šefa Twittera ne smiju ugroziti novinarstvo

RSF: Odluke novog šefa Twittera ne smiju ugroziti novinarstvo

Korporativno restrukturisanje u koje će se neizbježno uključiti Elon Musk ne smije ugroziti novinarstvo, kažu iz RSF-a.
 
foto: Pixabay
 
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasnika Tesle Elona Muska, koji je preuzeo Twitter, na krajnji oprez u restrukturisanju ove društvene mreže ističući da novinarstvo ne smije biti kolateralna žrtva njegovih upravljačkih odluka.
 
Musk je, kako navode iz RSF-a, čim je preuzeo dužnost, otpustio neke od najviših rukovodioca Twittera, uključujući direktora kompanije Paraga Agrawala i Vijayju Gadde, voditeljicu pravnih pitanja, politika i sigurnosti, koja je bila zadužena za borbu protiv dezinformacija na toj platformi društvenih mreža. Podsjećaju da se u izvještaju Washington Posta nagovještava da bi ovaj milijarder takođe mogao smanjiti plate i da je navodno obećao svojim investitorima da će otpustiti 75 posto radne snage.
 
“Korporativno restrukturisanje u koje će se neizbježno uključiti Elon Musk ne smije ugroziti novinarstvo”, upozorio je Vincent Berthier, voditelj tehničkog odjela RSF-a. “Na Twitteru je novinarski rad već ugrožen dezinformacijama i novinare se često uznemirava. Bitno je da timovi zaduženi za moderiranje i uspostavljanje pravila korištenja Twittera, te inženjeri koji rade na pouzdanosti platforme, mogu ostati na mjestu”, dodao je.
 
RSF navodi da s obzirom na to da mreže za dezinformisanje iskorištavaju Twitterov algoritam i njegove mehanizme zajednice, te da bi otpuštanje zaposlenika odgovornih za držanje ovih problema pod kontrolom moglo imati katastrofalne posljedice.
 
“Budući da su Twitterove politike za borbu protiv dezinformacija ionako preslabe, ako otpušteni pripadaju timovima čija je misija osigurati održivost pravih informacija na Twitteru, poput moderatora i menadžera politike, na primjer, situacija se očito neće poboljšati. S obzirom na to da je nedavno tvitao kako bi volio da lokalni mediji budu istaknutiji na Twitteru, Musk će morati dobro razmisliti koje zaposlenike želi otpustiti”, navode iz RSF-a.
 
Uznemiravanje novinara na internetu, a posebno na Twitteru, druga je velika prijetnja novinarskim informacijama, dodali su Reporteri bez granica, dodajući da je ova platforma mjesto brojnih kampanja uznemiravanja i klevete protiv novinara, što čini te napade vrlo teškim za obuzdavanje. Osoblje zaduženo za borbu protiv ove pošasti ne smije biti oslabljeno, naglašavaju.
 
U saopštenju RSF navode da je Washington Post 23. augusta objavio dokumente bivšeg šefa sigurnosti Twittera Peitera Zatkoa koji su uključivali reviziju unutrašnje sigurnosti Twittera i njegovih napora u borbi protiv dezinformacija koje su prikazivale alarmantnu situaciju, kako piše RSF. Navodi se da su timovi loše koordinirani i neučinkoviti u određenim regijama svijeta čije jezike, kulturu i politiku ne razumiju. Dodaju da iako je Twitter demantovao ove tvrdnje, oni su ipak doveli u sumnju sposobnost kompanije da ostvari svoje globalne ambicije.
 
RSF napominje da je Twitter postao ključni radni alat za mnoge novinare i medije širom svijeta i da mora opravdati povjerenje koje su mu ukazali. 
 
Ističu da je Musk kazao da je kupio Twitter kako bi “pokušao pomoći čovječanstvu”, a iz RSF-a pišu da su uvjereni da bi potpora novinarstvu i novinarima bila odličan način da se doprinese ovom plemenitom cilju.
 
Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.