Smjene urednika na Radio-televiziji Vojvodina

Smjene urednika na Radio-televiziji Vojvodina

Smjene urednika na Radio-televiziji Vojvodina

Sedmoro urednika u Informativnom programu Radio-televizije Vojvodina obaviješteni su u utorak da će od srijede njihove poslove preuzeti drugi, a dan poslije smijenjen je i gotovo cijeli tim Jutarnjeg programa.

Četvoro urednika Dnevnika u 17 časova, uključujući i odgovornu urednicu Informativnog programa na srpskom jeziku Veru Korponaić, troje urednika „Razglednica“, te skoro kompletan tim Jutarnjeg programa smijenjeni su po kratkom postupku, saznaje Cenzolovka.

Izvori navode da su urednici obavještenja o smjenama primili telefonski u utorak nakon emitovanja Dnevnika u 17 časova, te da se zvanična rješenja o smjenama očekuju na najavljenom sastanku novinara i urednika sa novim rukovodstvom RTV. 

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Vukašin Obradović, na Twitteru je objavio da se zaposlenima rješenja o raspoređivanju na nova radna mjesta "bukvalno uručuju na hodniku".

 

 

Zaposleni RT Vojvodina povodom cijelog slučaja uputili su otvoreno pismo javnosti.

"Vrlo je indikativno to da je do smena došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to sat vremena pre početka sednice na kojoj je njena ostavka konstatovana. Nakon smene direktora programa Slobodana Arežine i ostavke glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, koji su na četvorogodišnji mandat izabrani pre godinu dana, ali i ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića, najvažnije funkcije u našoj kući nalaze se u v.d. Statusu", kaže se u pismu.

"Takvim potezima narušava se teško stečeno poverenje građana koji su vlasnici javnog servisa i integritet novinara čiju profesionalnost, nepristrasnost i objektivnost potvrđuju i brojne nagrade. Pribojavamo se da se na taj način pravi prostor za novinare koji će biti u službi politike, a ne građana i upozoravamo javnost da se takvim postupcima dovodi u pitanje opstanak kompletnog javnog servisa Vojvodine".

NUNS je na smjene reagovao saopštenjem u kojem se izražava zabrinutost za novinare i urednike te radio-televizijske kuće, upozoravajući da su "događaji na RTV-u (smena programskog direktora i ostavka generalnog direktora) na najozbiljniji način otvorili i pitanje položaja javnih medijskih servisa, kao i zakonskog okruženja u kojem oni funkcionišu, ali i vladavine prava, s obzirom na činjenicu da vlast učestalo krši zakone koje je sama donela", te izražavajući svoju punu podršku zaposlenima RTV.

Izvor: Cenzolovka, N1, Danas.rs