Turska nastavlja suđenja novinarima i aktivistima

Turska nastavlja suđenja novinarima i aktivistima

Turska nastavlja suđenja novinarima i aktivistima

U Turskoj se nastavljaju suđenja novinarima i aktivistima koji su optuženi za propagandno djelovanje ili učestvovanje u terorističkim organizacijama.
 
Foto: Pixabay
 
Međunarodne organizacije zabrinute su zbog politički motivisanih suđenja turskim novinarima i aktivistima, koja se nastavljaju iako dokazi o njihovoj umiješanosti u terorističke aktivnosti i pozivanje na nasilje još uvijek nisu javno predstavljeni.
 
Reporteri bez granica, PEN International i Article 19 pozvali su tursku vladu da odmah preduzme korake kako bi se obezbijedila nezavisnost sudova u zemlji, reforme zakona koji narušavaju međunarodne standarde za zaštitu ljudskih prava, i zaustavljanje sudskih uznemiravanja novinara i aktivista.
 
"Mnogi od optuženih suočeni su sa raznim slučajevima, sa nekoliko njih koji su zadržani u pritvoru, iako nije ponuđen racionalan razlog za takav postupak, bez naznaka da će imati pošteno suđenje u razumnom periodu", pišu međunarodne organizacije koje su prošle sedmice prisustvovale suđenju u slučajevima kolumniste Hasana Cemala, televizije ODA, novina Taraf, i novinara koji su učestvovali u akciji solidarnosti sa dnevnim novinama Özgür Gündem.
 
Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, u julu prošle godine, uslijedila su brojna hapšenja novinara i aktivista za koje vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana smatra da učestvuju u terorističkim aktivnostima i podsticanju na nasilje.
 
Prema Indeksu slobode medija, Turska se nalazi na 151. mjestu od ukupno 180 rangiranih zemalja.