Turska: Uhapšeni novinari i borci za slobodu štampe

Turska: Uhapšeni novinari i borci za slobodu štampe

Turska: Uhapšeni novinari i borci za slobodu štampe

Tri ugledna zagovarača slobode štampe, među kojima je i predstavnik organizacije Reporteri bez granica, uhapšeni su u Turskoj, zbog optužbi za širenje terorističke propagande.
 
Foto: DW/K. Akyol
 
Sud u Turskoj naredio je da Erol Onderoglu iz organizacije Reporteri bez granica, autor Ahmet Nesin i Sebnem Korur Fincanci, predsjednica Turske fondacije za ljudska prava, budu zadržani u pritvoru prije početka suđenja.
 
Odluka je uslijedila jer su autori privremeno uređivali magazin o kurdskim pitanjima i sudjelovali u kampanji protiv napora da se magazin cenzuriše.
 
Onderoglu je uhapšen zbog svog rada na tri članka o sigurnosnim operacijama u jugoistočnoj Turskoj gdje živi veliki broj Kurda, i o sukobima među sigurnosnim snagama.
 
Njegove kolege iz RSF-a izjavili su kako je novinar Onderoglu, koji dvije decenije radi za tu organizaciju, "žrtva zlostavljanja kojeg je uvijek osuđivao".
 
Prošlog mjeseca, brojne međunarodne organizacije za zaštitu novinara osudile su Tursku zbog izricanja zatvorske kazne za dvojicu novinara opozicionog lista Cumhuriyet.
 
U posljednjoj godini, nekoliko novina i emitera morali su prestati sa radom zbog odluka turske vlade, koja i dalje poriče da nastoji ugušiti medijske slobode u toj zemlji.