Turska: Uhapšeno sedam novinara nakon izvještavanja o protestima

Turska: Uhapšeno sedam novinara nakon izvještavanja o protestima

Turska: Uhapšeno sedam novinara nakon izvještavanja o protestima

Država sa najviše uhapšenih novinara.

Najmanje sedam novinara je uhapšeno nakon izvještavanja sa protesta iz turskih gradova Diyarbakir, Mardin, Van i Istanbul tokom prošle sedmice, prenosi Evropska federacija novinara.

Stanovnici tih gradova su protestovali protiv odluke Ministarstva unutrašnjih poslova da tri novoizabrana prokurdska gradonačelnika zamijene gradonačelnicima koje su odabrale vlasti. U nastalim neredima policija je koristila gumene metke i suzavce, a povrijeđeno je nekoliko demonstranata i članova Parlamenta. Policija je u Mardinu privela novinare Agencije Mesopotamija, Ahmeta Kanbala i Mehmeta Sad Oruca, novinarku Jinnewsa, Rojdu Aydin i freelance novinarke Nurcan Yalcin i Halilme Parlak.

U najvećem regionalnom gradu, Diyarbakiru, je uhapšena novinarka Yelda Cicek dok je Istanbulu, nakon kućnog pretresa priveden novinar portala Ozgur Gelecek, Taylan Oztas zbog učestvovanja na istanbulskom protestu.

Evropska federacija novinara, Reporteri bez granica, i predstavnici Saveza novinara Turske i Sindikata novinara DISK Basin-is osudili su napade na novinare i zatražili od turske Vlade njihovo hitno puštanje na slobodu.

Prema posljednjim podacima Reportera bez granica, u Turskoj je pritvoreno najmanje 68 novinara.

Izvor: EFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.