U Mijanmaru privremeno blokiran Facebook

U Mijanmaru privremeno blokiran Facebook

U Mijanmaru privremeno blokiran Facebook

Facebook je u toj zemlji blokiran zbog jačanja protesta koji su nastali nakon državnog udara.

foto: pixabay

Vojna vlada Mijanmara naredila je da društvena mreža Facebook bude privremeno blokirana zbog sve brojnijih protesta koji se u toj zemlji održavaju nakon što je vojska preuzela vlast, piše Bloomberg.

Bloomberg navodi da je Ministarstvo saobraćaja i komunukacija te zemlje poslalo obavještenje telekomunikacijskim kompanijama i saopštilo da Facebook, kao i usluge te društvene mreže, trebaju biti nedostupne do 7. februara kako bi se održala “stablnost” u zemlji.

Iako Facebook nije naveo broj korisnika te društvene mreže u Mijanmaru, Bloomberg piše da je riječ o jednoj od najistaknutijih društvenih mreža u toj zemlji. Iz Facebooka su pozvali vlasti Mijanmara da građanima te zemlje omoguće pristup Facebooku kako bi oni mogli komuncirati sa članovima porodica, prijateljima i pristupiti važnim informacijama, piše Bloomberg.

Ovaj potez je, kako se navodi, uslijedio nakon što su stanovnici mijanmarskog grada Yangona drugu noć zaredom u srijedu protestvovali zbog vojnog udara u toj zemlji zbog čega je uhapšena i čelnica te zemlje Aung San Suu Kyi.

Mijanmarska vojska je 1. februara izvela državni udar protiv civilne vlade Aung San Suu Kyi, na dan kad su se poslanici trebali vratiti u parlament prvi put nakon izbora održanih u novembru prošle godine koje je vojska proglasila ukradenim, a nakon čega je, kako piše Radio Slobodna Evropa, vojska proglasila vanredno stanje. U video obraćanju koje je objavljeno na televiziji nad kojom nadzor ima mijanmarska vojska je rečeno, kako se navodi, da je vlast predana glavnom komandantu oružanih snaga generalu Min Aung Hlaingu.

Bloomberg piše da je Aung San Suu Kyi pozvala pristalice da se odupru mijanmarskim generalima koji su preuzeli vlast, a vojska se obavezala da nakon jednogodišnjeg vanrednog stanja održi izbore u sklopu većih napora za osiguravanje stabilnosti u toj zemlji.

Blokiranjem Facebooka je demonstrantima privremeno onemogućen pristup platformi koja je, kako piše Bloomberg, ključna za prodemokratsku grupu “Pokret građanske neposlušnosti” koja je za dva dana imala skoro 200 hiljada pratilaca, a u znak protesta “nelegitimnoj” vladi najavljena je i obustava rada javnih zdravstvenih ustanova.

Iako je izdala naredbu za blokiranje Facebooka, navodi se da je vojska nastavila korištenje te društvene mreže, te da je pozvala građane da umjesto javnih zdravstvenih ustanova za liječenje koriste vojne bolnice.

Osim čelnice Aung San Suu Kyi, uhapšen je i bivši smjenjeni predsjednik Mijanmara Win Myint koji je, između ostalog, optužen i za kršenja ograničenja zbog koronavirusa, piše Bloomberg.

Tokom protesta u Mijanmaru zabilježeno je i nekoliko napada na novinare koji su izvještavali sa tih protesta koje je, ove sedmice, osudio Međunarodni institut za štampu. Dok je izvještavao sa protesta u mijanmarskom gradu Yangonu, kako piše Međunarodni institut za štampu, 1. februara pretučen je freelance novinar Ko Thurein Kyaw koji je o protestima izvještavao za Glas Mijanmara, a u tom gradu je, u blizini gradske vijećnice, napadnut i japanski freelance novinar Hiroki Kitazumi.

Uz fizičke napade, mijanmarski mediji su ometani i ograničenjima uvedenim na internetu i društvenim mrežama, a isključene su i TV stanice i telefonske linije, piše Međunarodni institut za štampu. Iz ovog instituta su naveli da državni udar u Mijanmaru predstavlja uznemirujući korak unazad u borbi za demokratiju i temeljna prava u toj zemlji, uključujući i prava na slobodu izražavanja.

Izvor: Bloomberg, IPI, RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.