U Puli otvorena izložba o jugoslovenskoj omladinskoj štampi

U Puli otvorena izložba o jugoslovenskoj omladinskoj štampi

U Puli otvorena izložba o jugoslovenskoj omladinskoj štampi

Rijetke reprodukcije izvornih underground omladinskih i studentskih časopisa izložene su na pulskoj izložbi zagrebačkog istoričara Marka Zubaka.

U pulskom Dnevnom boravku Rojc, otvorena je izložba "Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. - 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana)" i trajaće do 14. aprila.

Izložba, koja sadrži raritetne reprodukcije izvornih omladinskih i studentskih časopisa, te underground knjige i primjerke američkih i britanskih underground časopisa iz kasnih '60-ih, djelo je zagrebačkog istoričara Marka Zubaka i predstavlja vizualni proizvod njegovog doktorskog rada na istu temu.

Zubak je prilikom otvaranje izložbe naglasio da se termin "omladinski tisak" ne odnosi na sve časopise namijenjene mladima, nego isključivo one koji su izdavani pod okriljem državnih omladinskih i studentskih organizacija.

Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Izložba se bavi jednom od njih, ukazujući na brojne sličnosti omladinskog tiska s američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja.

"Tema izložbe su paralele između omladinskog tiska, tada izvornog komunističkog propagandnog medija i jednog drugog novinarskog žanra, zapadnog underground pressa, koji je izrastao u potpuno drugačijem ideološkom okviru, a koji baš tih godina izrasta oko omladinskih studentskih pokreta i nove omladinske kontra-kulture.

Omladinski novinari različitim su kanalima dobivali te underground časopise, bivajući iz prve ruke fascinirani drugačijim porukama, načinom prezentacije i poimanjem novinarstva. Omladinska štampa s oduševljenjem prihvaća pobunu pretežito ljevičarskih studentskih pokreta na zapadu. Omladinska štampa u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu postaje tih godina glasnogovornik studentskih pokreta, a imala je i kulturološku popudbinu, pa tako izložba ilustrira i dašak seksualne revolucije koji je tih godina prostrujao ovdašnjom omladinskom štampom koja postaje zagovornik seksualnih sloboda, ponekad shvaćenih kao sastavni dio političke emancipacije", kazao je Zubak prilikom otvorenja izložbe.

Izvor: Glas Istre, Rojc