Vijeća za štampu i online medije bilježi porast tužbi političara protiv novinara i medija u BiH

Vijeća za štampu i online medije pozvalo građane da reaguju na napade na novinare

Vijeća za štampu i online medije bilježi porast tužbi političara protiv novinara i medija u BiH

Vijeće za štampu i online medije izrazilo zabrinutost zbog nazadovanja BiH na Svjetskom indeksu medijskih sloboda.

Foto: Jasmin Brutus

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini (BiH) objavilo je jučer, na Svjetski dan slobode medija, saopštenje kojim izražava zabrinutost zbog stanja slobode izražavanja u zemlji. BiH je na ovogodišnjem Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF) zauzela 81. mjesto u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 64.

U Indeksu, koji je objavljen na Svjetski dan slobode medija, se navodi da rekriminalizacija klevete u RS-u predstavlja prijetnju novinarstvu, koje se već suočava sa brojnim opstrukcijama širom zemlje zbog političkih i ekonomskih pritisaka i činjenice da se novinari ne osjećaju bezbjedno. U Indeksu se, također, navodi da se sloboda štampe i kvalitet novinarstva ipak razlikuju u različitim dijelovima BiH.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Vijeće za štampu i online medije bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja. Iz Vijeća za štampu i online medije ističu da se novinari i urednici svakodnevno žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je također zastrašivanje, pritisak i prijetnja.

Vijeće za štampu i online medije, na Svjetski dan slobode medija, je uputilo poziv svim građanima da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje budu nosioci borbe za slobodne i odgovorne profesionalne medije kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu.

Podsjetili su i da je javni interes osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije. „Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika“, navedeno je, između ostalog, u Članu 1 - Rad u interesu javnosti Kodeksa.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.