CINS: Praćenje i fotografisanje novinarki je pokušaj zastrašivanja

CINS: Praćenje i fotografisanje novinarki je pokušaj zastrašivanja

CINS: Praćenje i fotografisanje novinarki je pokušaj zastrašivanja

Četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (primijetile su da ih posljednjih dana nepoznata lica prate i fotografišu.

Foto: CINS

Nepoznate osobe su u posljednjih pet dana u nekoliko navrata pratile i fotografisale novinarke CINS-a ispred redakcije i na drugim javnim mjestima, navodi se u saopštenju CINS-a

„To se dešavalo u nekoliko navrata na ulici i u kafićima. Dogodilo se da izvesni muškarac uđe za njima u kafić i neuobičajeno dugo tu boravi, sve vreme ih posmatrajući i fotografišući ih telefonom. Nikakvu komunikaciju osim toga nisu imale s tim ljudima“, objašnjava Branko Čečen, direktor CINS-a.

CINS ove postupke smatra pokušajem zastrašivanja i prijavio ih je Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

"Osobe koje sebi daju slobodu da zastrašivanjem, pretnjama nasiljem i drugim primitivnim metodama utiču na rad medija i novinara direktno utiču na ustavom zagarantovano pravo svih građana na tačno i pravovremeno informisanje. Sa preko stotinu četrdeset objavljenih istraživačkih priča, šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo i nijednom jedinom uspešnom tužbom protiv sebe, CINS smatra da je zajedno sa sličnim organizacijama koje nastoje da održe dostojanstvo, kvalitet i nezavisnost novinarske profesije odavno dokazao svoj profesionalni i društveni kredibilitet. Očekujemo da on bude zaštićen, kao i naše i pravo svih građana da svoj posao obavljaju bez ugrožavanja, zastrašivanja i pritisaka", kaže se u saopštenju.

Izvor: CINS, Cenzolovka