Urednik KRIK-a dobitnik međunarodne novinarske nagrade

Urednik KRIK-a dobitnik međunarodne novinarske nagrade

Urednik KRIK-a dobitnik međunarodne novinarske nagrade

Stevan Dojčinović je dobitnik međunarodne novinarske nagrade za izvještavanje koje je imalo uticaj na društvo.

foto: VOA/KRIK

Dobitnik ovogodišnje nagrade za izvještavanje koje je imalo uticaj na društvo „Knight International Journalism Award“ koju dodjeljuje Međunarodni centar za novinare (ICFJ) je urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, KRIK, iz Srbije, Stevan Dojčinović.

„U sve opasnijem periodu on vodi tim hrabrih novinara koji su skrenuli pažnju na pranje novca biznismena i zloupotrebe vladinih zvaničnika… Dojčinović je zbog svojih istraživanja bio česta meta prijetnji i surovih ličnih napada vladinih saveznika. Ništa od toga ga ne ometa“, naveli su iz žirija.

Osim rada u KRIK-u, Dojčinović je regionalni urednik Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Nagrada “Knight International Journalism Award” će Dojčinoviću biti uručena na svečanoj ceremoniji u Vašingtonu, u novembru 2019. godine. Pored Dojčinovića, isto priznanje će biti uručeno i novinarki Rouz Vangui iz Kenije koja je otkrila probleme sa kojima se bore žene i djece u toj zemlji nakon čega je došlo do poboljšanja uslova o kojima je izvještavala.

Ova nagrada se dodjeljuje novinarima, urednicima, medijskim radnicima i novinarima-građanima koji su, uprkos teškim uslovima, svojim izvještavanjem doprinijeli svojim zemljama.

Izvori: ICFJ, KRIK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.