Poziv za trening i dodjelu granta: Izvještavanje o izborima

Poziv za prijave na trening i dodjelu granta: Izvještavanje o izborima
20/05/2024

Poziv za trening i dodjelu granta: Izvještavanje o izborima

Trening
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
U izbornoj 2024. godini, Mediacentar Sarajevo organizuje treninge o etičnom i konstruktivnom izvještavanju o izborima.
 
Treninzi imaju za cilj podržati lokalne redakcije, novinare i novinarke u osmišljavanju zanimljivih i kvalitetnih medijskih sadržaja o lokalnim izborima, koristeći se principima konstruktivnog i eksplanatornog izvještavanja. Namjera nam je ohrabriti i finansijski podržati proizvodnju medijskih sadržaja koji će osigurati interes građana i građanki za lokalne izbore te osigurati relevantnost lokalnih medija u vrijeme izbora koji su pred nama. 
 
Kroz diskusije, primjere, praktične vježbe bavit ćemo se ključnim izazovima tokom izvještavanja na izborima poput: kako se u redakcijama nositi sa funkcionerskim kampanjama, zapaljivim političkim govorom kandidata, anketama javnog mnijenja, zabranjenim političkim oglašavanjem, izazovima izvještavanja sa terena tokom predizbornih događaja. 
 
Tokom treninga bit će predstavljene Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima u BiH, principi konstruktivnog i eksplanatornog novinarstva i primjeri dobre prakse. 
 
Mogu se prijaviti svi zainteresirani novinari i novinarke koji rade u medijima, kao i freelance novinari i novinarke koji izvještavaju i planiraju izvještavati o izborima. Posebno ohrabrujemo novinare i novinarke lokalnih medijskih redakcija da sudjeluju. Prednost će imati kandidati koji nisu bili na istim radionicama u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.
 
Trening će se održati u Sarajevu 28. i 29.5.2024. 
 
Sadržaj će obuhvatiti tri modula: 
1) Osnovni etički standardi i relevantna pravila regulatora za izvještavanje o izborima
2) Rad na terenu: Praktične upute i vježbe
3) Primjena konstruktivnog i eksplanatornog novinarstva na izvještavanje o izborima, primjeri dobre prakse.
 
Trening je interaktivnog karaktera, te se od učesnika i učesnica očekuje aktivan doprinos u pojedinačinim i grupnim aktivnostima. Predavačice i trenerice su iskusne novinarke Petra Kovačević (Hrvatska) i Albina Vicković (BiH), a o pravilima i principima će govoriti i predstavnice regulatora i samoregulatora. 
 
Svi učesnici i učesnice treninga imat će priliku da apliciraju za grant za novinarske priče o izborima u iznosu od 1.000 KM neto. Učesnici i učesnice će tokom treninga dobiti informacije o načinu prijave na grant. 
 
Mediacentar će podržati one priče koje nude eksplanatorne i konstruktivne multimedijalne sadržaje o lokalnim izborima i njihovom značaju, nepravilnostima i zloupotrebama javnih resursa, zapaljivom političkom govoru, ulozi medija i društvenih mreža u izbornom izvještavanju. 
 
Ukoliko ste zainteresirani za učešće, molimo da se prijavite putem formulara na linku.
 
Rok za prijavu učešća na svaki od termina održavanja treninga je 20.5.2024.  
 
Učesnicima izvan mjesta održavanja treninga bit će obezbijeđeni smještaj i troškovi puta.
 
Broj mjesta je ograničen.
 
Za dodatna pitanja možete se obratiti projekt koordinatorici putem emaila alena@media.ba.