Publika je vaš partner: Izgradnja povjerenja u novinarstvo i medije

Publika je vaš partner: Izgradnja povjerenja u novinarstvo i medije
19/01/2022

Publika je vaš partner: Izgradnja povjerenja u novinarstvo i medije

Webinar
Balkan

Mreža medijskih organizacija South East European Network for Professionalization of Media i organizacija Transitions Online vas pozivaju na prvi u nizu online događaja posvećenih povjerenju u medije.

Događaj pod nazivom "Publika je vaš partner: Izgradnja povjerenja u novinarstvo i medije putem transparentnosti i angažmana publike" biće održan u srijedu, 19.1.2022. u 16 sati na platformi Zoom i namijenjen je predstavnicima/ama medija koji rade u produkciji, menadžmentu, uredništvu, ali i novinarima i novinarkama koje zanima kako doći do šire publike i potaći je na interakciju. Na učešće u događaju pozvani su i građani i građanke koji/e prijedloge kako poboljšati povjerenje u medije.

Opadanje povjerenja u novinarstvo jedna je od najvećih prijetnji otvorenim društvima i demokratiji. Novi medijski ekosistem narušava tradicionalnu ulogu novinara kao čuvara, dok sadržaj koji proizvode korisnici prevladava na online platformama i zamagljuje potrebu za tačnim i objektivnim informacijama. Medijske institucije su udaljene od svoje publike više nego ikad. Da bismo se borili sa ovakvom situacijom potrebna nam je jača veza, zasnovana na povjerenju, između medijskih institucija, novinara i novinarki i publike. Kako u publici možemo probuditi veći interes za ono ulogu profesionalnih medija? Kako im mediji mogu dati glas i uvid u to kako se proizvodi profesionalni medijski sadržaj?

Govornici na događaju će biti Dinko Dundić (Fokus.ba) i Meredith Turk (Hearken).
 
Događaj će biti održan na engleskom jeziku.

Za događaj se možete registrovati putem ovog linka.