Do posla u BH Telecomu preko stranačkih i rodbinskih veza

Do posla u BH Telecomu preko stranačkih i rodbinskih veza

Privilegije pri zapošljavanju imaju stranački kadrovi kao i rodbina bivših uposlenika poput bivšeg premijera Samira Silajdžića i folk pjevačice Sanele Sijerčić, a radno mjesto u ovoj kompaniji poželjela je i bivša gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

(Ne)transparentnost pri zapošljavanju u BH Telecomu, jednoj od najprofitabilnijih državnih institucija, duže vremena izaziva kritike opozicionih stranaka, zastupnika Federalnog parlamenta ali i medija. Naime, BH Telecom rijetko raspisuje javne natječaje za nova radna mjesta,  a svake godine prima veliki broj uposlenika. S obzirom da prema Zakonu o javnim institucijama BiH nisu obavezni putem konkursa primati radnike, pitanje je koji su to kriteriji kojima se rukovode pri odabiru uposlenika, odnosno,  da li kompanija tako ima mogućnost birati politički podobne ili familijarno i prijateljski preporučene kadrove.

I po babi i po stričevima

Zapošljavanje u ovoj kompaniji, više od godinu dana problematizira zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Damir Mašić koji je nekoliko puta na sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta Federacije tražio da se utvrde kriteriji po kojima BH Telecom prima uposlenike.
„Nekoliko puta sam obraćao BH Telecomu, putem zastupničkih pitanja, u vezi ove teme tako da imam obimnu prepisku sa nadležnim ministarstvom i upravom BH Telecoma. Na osnovu toga mogu da konstatujem kako nema nikakve sumnje da se u najprofitabilnijoj kompaniji u BiH, a koja je 90% u vlasništvu države, bez ikakvih javnih konkursa, zapošljava isključivo putem stranačke-familijarno-rodbinske veze i nikako drugačije“,  tvrdi Damir Mašić.

Svake godine stotinu novih radnih mjesta u Telecomu
Portparol BH Telecoma Nađa Lutvikadić tvrdi da ova kompanija godišnje zaposli stotinu uposlenika i to pedeset putem Agencije za zapošljavanje, a ostalih pedeset na osnovu ostvarenog uspjeha i stipendija koje primaju kao najbolji studenti. Primaju se na obavljanje pripravničkog staža,  a poslije toga dobijaju uposlenje.
Nadležni u BH Telecomu negiraju Mašićeve optužbe, tvrdeći da se procedura pri zapošljavanju u njihovoj kompaniji odvija na osnovu zakonskih odredbi:
„BH Telecom, kao privredno društvo je prepoznalo važnost ljudskih resursa u ostvarenju dobiti i iz tog razloga pored zakonom obavezujućih akata Uprava društva je donijela Upustvo o zasnivanju radnog odnosa, Upustvo o vršenju probnog rada i Upustvo o stipendiranju studenata i organizovanju praktičnog rada studenata i učenika“, navodi Nedžad Rešidbegović, direktor kompanije. No, analiza pokazuje da BH Telecom rijetko raspisuje javne natječaje za nova radna mjesta, pozivajući se na Zakonu o javnim institucijama BiH po kojem to nisu obavezni uraditi.

„Nekoliko puta sam se obraćao Vladi i resornom ministarstvu da se pokuša uvesti red u ovu kompaniju, ali je to očigledno nemoguće jer njima odgovara da svi koji se trebaju uhljebiti uglavnom to urade u ovoj kompaniji. Posljednji slučajevi su Samir Silajdžić i Sanela Sijerčić, a da se nije u javnosti zatalasalo i Semiha Borovac, bivša gradonačelnica Sarajeva, bila bi zaposlena u Telecomu jer je već bilo planirano mjesto za nju“, kaže Mašić i napominje: „ Meni su nekoliko puta iz ove kompanije pismeno odgovorili da nemaju obavezu raspisivanja konkursa za zapošljavanje što dodatno zabrinjava“.

Silajdžić - prijeko potreban stručni saradnik

Samir Silajdžić, bivši premijer Kantona Sarajevo posao u ovoj kompaniji dobio je u februaru ove godine, nakon što je dao ostavku na funkciju premijera. Sada je stručni saradnik za pravne poslove u Telecomu. Po riječima Damira Mašića, pločica sa Silajdžićevim imenom stajala je na vratima njegove nove kancelarije desetak dana prije nego je otvorena pozicija na kojoj se nalazi.

Direktor Telecoma to negira objašnjavajući da je Silajdžić primljen jer im je bio potreban uposlenik zbog obima poslova u Direkciji Sarajevo, a koji se odnose na rješavanje dozvola za investicije u BH Telecomu.

„Silajdžić je diplomirani pravnik s položenim pravosudnim ispitom i stečenim radnim iskustvom na različitim pozicijama, a za nas je najvažnije što je obavljao poslove pomoćnika načelnika za imovinsko pravne poslove općine Centar.  Iskustvo i stečeno znanje bili su osnov da ga Regionalna direkcija Sarajevo predloži kao kandidata“, objašnjava Nedžad Rešidbegović.

Novo zaposlenje prokomentirao je i Silajdžić:

„Na radno mjesto u Telecomu aplicirao sam tek kada sam bio na godišnjem odmoru. Obavio sam razgovor s generalnim direktorom, to je prošlo Upravu, a imam i kvalifikacije po Zakonu o radnim odnosima i dobio sam posao. Dočekala me jedna obična kancelarija, a tek prije nekoliko dana sam dobio računar koji nisam imao tri mjeseca“, kaže Silajdžić negirajući da je nova pozicija izmišljena za njega. „Ovo radno mjesto je postojalo i prije mog dolaska, jer inače ne bih mogao biti primljen“. Ako je tako, neobično je da njegov prethodnik nije imao sredstva za rad jer je tek sada u „običnu“ kancelariju postavljen računar.

Posao za sina bivšeg direktora

Nadležni u Telecomu javno su isticali da pomažu porodice svojih uposlenika čak i da im omogućavaju prednost pri zapošljavanju. Iako se u tom slučaju radi o očitom nepotizmu, izgleda da nemaju svi priliku biti dio tog nepotizma.

Suprug Mirsade Frenjo, bio je uposlenik Telecoma 25 godina, sve do svoje  smrti 2006. godine. Godinama se pokušavala izboriti za bilo kakvu pomoć svojoj djeci od strane ove kompanije.

„Bezbroj puta nakon smrti muža obraćala sam se Telecomu, pismenim i usmenim molbama, s obzirom da nikada nisam vidjela raspisan konkurs za neko radno mjesto u ovoj kompaniji. Imam završenu stručnu spremu za poslovnu sekretaricu. Kada sam prvi put dobila odbijenicu naveli su da trenutno nemaju potrebe za tim kadrom, ali ako budu imali, da će me kontaktirati. To se nije desilo, mada je Telecom u međuvremenu primao nove uposlenike“, razočarana je Mirsada Frenjo.

„Molbe koje sam slala u ovu kompaniju, slala sam kako bi osigurala bolje uslove za školovanje svoje dvoje djece. Molila sam da me prime na razgovor. Nikada neću razumjeti da Telecom daje hiljade maraka za  manifestacije, a da se ne mogu sjetiti djece svog dugogodišnjeg uposlenika“, kaže Mirsada.

Međutim, nemaju svi isti tretman, tvrdi naša sagovornica navodeći da je dobila informaciju kako se nedavno u Telecomu zaposlio i sin bivšeg direktora Hamde Katice iako ima završenu tek srednju Elektrotehničku školu.

„U polusatnom razgovoru koji sam 2005. godine obavila sa tadašnjim predsjednikom sindikata u Telecomu, rečeno mi je da bih sigurno imala veće šanse za zaposlenje u ovoj kompaniji da sam član SDA stranke“.

Na nova radna mjesta primljeno je nekoliko „zvučnih imena“. Nakon što su zaposlenje dobile kćerka poznate folk pjevačice Hanke Paldum i kćerka potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe,  prije nekoliko mjeseci u ovoj kompaniji zaposlila se i folk pjevačica Sanela Sijerčić.
Kako je ova informacija izazvala kritike u javnosti na račun Telecoma, Sanela je objasnila da je zaposljenje dobila zahvaljujući tome što je njen otac bio uposlenik ove kompanije.
To je tada potvrdila i Nađa Lutvikadić, portparol BH Telecoma: „Sanela je dobila posao agenta za podršku i pomoć korisnicima. Praksa naše kompanije je da prioritet pri prijemu imaju djeca dugogodišnjih uposlenika“.

Profit na humanitarnom telefonu
Po tvrdnjama Damira Mašića, zastupnika SDP-a u Federalnom parlamentu, BH Telecom uzima danak i na humanitarnom telefonu i to minimum 25 posto od ukupnih sredstava koja se prikupljaju za prijeko potrebna liječenja, nažalost, uglavnom djece. „Pristupna taksa u toj kompaniji iznosi 266 maraka koje se obavezno moraju platiti prilikom uspostavljanja humanitarne linije, plus 50-ak maraka mjesečno za pretplatu i 25 feninga od svake marke koja se uplati prilikom zvanja ili slanja poruka na brojeve telefona koje oni odrede. To znači da ova kompanija u startu uzima 25% novca nekome kome je potreban kako bi spasio svoj život“.
Međutim, direktor Rešidbegović je, u odgovoru na naš upit negirao da djeca bivših uposlenika imaju privilegije. „Što se tiče navoda koji se odnose na prednosti prijema u radni odnos djece naših penzionera, to nije našim unutarnjim aktima propisano“.

Sanela Sijerčić – telefonski operater zubozdravstvene struke

Pjevačica, koja rado daje izjave novinarima, nije smjela komentarisati svoje zaposlenje zamolivši da odobrenje tražimo od portparola kompanije Nađe Lutvikadić.

„Sanela Sijerčić vjerojatno nije htjela dati izjavu s obzirom da smo to ranije tražili od nje jer postoji odjel koji se bavi tim stvarima“, objašnjava portparol kompanije. „Ne vidim zbog čega vam treba njena izjava, s obzirom da sam vam ja u pismenom odgovoru, odnosno direktor Rešidbegović, odgovorio na pitanja u vezi sa njenim zaposlenjem. Uostalom, kada je ona primljena, primljeno je još 20 uposlenika i ne vidim zašto vam je interesantna baš Sanela. Daću vam kontakte i ostalih kandidata koji su primljeni kad i ona, pa se malo bavite i njima“, bila je izrevoltirana našim upitom portparol Lutvikadić. Kada smo željeli kontaktirati ostale kandidate i „baviti se njima“ promijenila je mišljenje: „Neću vam poslati ničije kontakte jer nisam obavezna da vam šaljem te informacije ni po kojem osnovu“.

Sanela Sijerčić je objasnila kako je aplicirala na novo radno mjesto. „Ja sam od oca saznala da traže nova radna mjesta, pa sam predala aplikaciju kao što bi uradio svako normalan. Moj otac, rahmetli, je radio tu prije godinu dana, kada je bio konkurs. Ako mi je otac već rekao da apliciram za neko mjesto onda se razumije da je to ta privilegija. A da vam neko urgira, ne može niko jer ovo je državna institucija koja je jako jaka i ljudi se s tim ne mogu igrati“.
Iako se bavi pjevanjem, Sanela je, kaže, i ranije imala zasnovan radni odnos jer posjeduje različite stručne kvalifikacije.

„Ranije sam radila u drugim firmama, ustvari u firmi kod rođaka. Radila sam kao, recimo, menadžment i marketing, tako da mi ovo nije prvo radno iskustvo“, kaže uz obrazloženje: „ Imam srednju stručnu spremu, ustvari, momentalno sam u drugoj godini fakulteta, na ekonomiji. Ja sam i ranije išla na fakultet, ali s obzirom šta mi se izdešavalo, ja sam to stopirala, pa sam ponovo sve obnovila. Ja sam radila usavršavanje što se tiče poslovnih škola. Moja stručna sprema je zdravstvena. Onda sam radila usavršavanje za informatiku, sekretaricu, kao poslovna škola. Završila sam srednju Zdravstvenu školu, ustvari, Zubozdravstvenu školu i onda sam se prebacila na poslovnu školu da i to završim, da imam razloga da se zaposlim“, objasnila je Sanela svoju stručnost na prilično konfuzan način.