Doprinos deprovincijalizaciji medijskog prostora

Doprinos deprovincijalizaciji medijskog prostora

Senad Avdić komentira rad Al Jazeere Balkans u prvih godinu dana njihovog postojanja.

U kratkoj anketi portala MC Online o učincima TV projekta Al Jazeera Balkans, kontaktirali smo neke od urednika, novinara i medijskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini. Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne komentira rad Al Jazeere Balkans u prvih godinu dana njihovog postojanja.
 
1. Kako ocjenjujete rad Al Jazeera Balkans u proteklih godinu dana- 2 pozitivne i 2 negativne stvari?
 
Najpozitivnije: Podizanje profesionalnih, novinarskih i produkcijskih standarda osobito iz ugla bh.mediijske scene; doprinos deprovincijalizaciji reginalnog medijskog prostora i tržišta. 
Najnegativnije
a) kadrovsko pustošenje pogotovo bosanskohercegovačkih medija u kojima je profesionalno stanje i do sada bilo krajnje dramatično. 
b) odsustvo "čvrste uređivačke ruke" koja bi proifilirala, izbalansirala, ambicioznije osmislila  informativne emisije, odvojila bitno od nebitnog.    
 
 
2. Najvažniji doprinos AJ Balkans medijskoj sceni u BiH / na Balkanu, po vašem mišljenju je:
 
Već sam odgovorio u prethodnom odgovoru: Zavidna, impresivna razina profesionalnih i produkcijskih standarda
 
 
3. Koliko je Al Jazeera Balkans relevantan 'igrač' na bh. i regionalnoj medijskoj sceni, i kakva je budućnost ovakvih projekata?
 
Sva moja saznanja od kolega i općenito ljudi iz regije sa kojima sam razgovarao govore da je gledanost Al Jazeere u ex-jugoslovenskim državama gotovo simbolična, a to potvrđuju i istraživanja rejtinga koje provode za to specijalizirane agencije. Budućnost ovoga i eventualno sličnih projekata ovisi isključivo o tome koliko su njihovi financijeri spremni i voljni da istraju u održavanju ovako zahtjevnih, skupih, a komercijalno nekonkurentnih medijskih projekata.