BH novinari: Tužilaštvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića

BH novinari: Tužilaštvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića

BH novinari: Tužilaštvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića

Linija za pomoć novinarima uputila je pismo Tužilaštvu BiH u kojemu poziva na zaustavljanje pritisaka na novinara Žurnala.

Novinar Žurnala Avdo Avdić saslušan je u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH nakon što je objavio tekst „Konzul Ivan Bandić koordinirao akcijom: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH“. Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari uputila je pismo toj instituciji u kojem naglašava kako prema krivičnom zakonodavstvu BiH, standardima novinarske etike sadržanim u novinarskom kodeksu, kao i međunarodnim dokumentima Vijeća Evrope, OSCE-a i Evropske federacije novinara, svi novinari i urednici imaju pravo na zaštitu izvora informacija.

„Niko, pa ni Tužilaštvo BiH, nema pravo prisiljavati novinare na otkrivanje informacija o svojim izvorima! U tom kontekstu, izražavamo javni protest zbog jutrošnjeg saslušanja novinara Avde Avdića u Tužilaštvu BiH, s napomenom da je nedopustivo fokus istrage sa navodnog krivičnog djela 'upada Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske', prebacivati na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima”, navode iz Udruženja BH novinari.

Udruženje je tražilo od glasnogovornika Tužilaštva BiH, Borisa Grubešića, odgovor na pitanje da li je iz te institucije, prilikom donošenja odluke o saslušanju novinara Avde Avdića zatraženo, putem nadležnog suda ili kroz druge pravne instrumente, od vlasnika portala Žurnal da “oslobodi” novinara od “čuvanja profesionalne tajne” i podijeli informacije sa nadležnim istražnim tužiteljem u ovom predmetu.

“Pretpostvljamo kako znate da se prema Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (član 82) ‘ne može saslušati (…) novinar u svrhu zaštite izvora informacija…, osim ako je oslobođen te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne’. Smatramo da ovim postupkom Tužilaštvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića, te krši njegovo pravo na slobodu izražavanja, koje se odnosi i na slobodu novinarskog istraživanja i prikupljanja informacija, kao i na zaštitu izvora informacija. I ovo nije prvi put da Tužilaštvo BiH saslušava novinare – nedavno je novinarka portala Žurnal Azra Omerović također bila pozvana na davanje iskaza i otkrivanje izvora informacija u vezi sa falsifikovanjem i trgovinom diplomama”, navode iz BH novinara.

S obzirom da su se, kako navode, u veoma kratkom vremenskom periodu, desila dva slučaja isljeđivanja novinara o njihovom istraživačkom novinarskom radu u vezi sa temama od značaja za javnost, uz vršenje pritisaka na novinare da otkriju izvore informacija, iz Udruženja novinara očekuju hitan odgovor i preispitivanje okolnosti kršenja prava novinara kroz rad Tužilaštva BiH, kao pravosudne institucije i kroz postupanje tužitelja, pojedinačno.

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.