Biti novinar u Palestini – živjeti pod stalnim strahom

Biti novinar u Palestini – živjeti pod stalnim strahom

Biti novinar u Palestini – živjeti pod stalnim strahom

Palestinski novinari prenijeli svoja iskustva na Point konferenciji u Sarajevu

foto: Mediacentar Sarajevo

Biti novinar u Palestini znači živjeti i raditi pod konstantnim strahom. Pored teške ekonomske situacije, suočeni su sa otežanim pristupom informacijama i psihički su veoma umorni, ali moraju nastaviti da rade.

„Moramo nastaviti da radimo, inače, osjećamo krivicu. Radimo i osjećamo krivicu. U ovakvim situacijama šta god da kažeš, misliš da moraš raditi više, jer ono što se dešava sada u Gazi je pravi masakr“, izjavila je palestinska fact-checkerica i stručnjakinja za komunikacije i slobodu izražavanja, kao i suosnivačica platforme za provjeru činjenica „Kashif“ Riham Abu Aita.

Ona je, zajedno sa zagovornikom socijalne pravde Khaledom Faqeehom, koji vodi izvršni tim palestinske Wattan Media Group, bila panelistica jedne od sesija Point konferencije koja se održala 24. i 25. juna 2024. u Sarajevu.

Tokom panela „Moć istine: Biti novinar u Palestini“ prenijeli su svoja iskustva sa Zapadne obale te kazali kako je više od 150 novinara u Gazi ubijeno, a da je većina od njih stradala zajedno sa svojim porodicama.

Od 2006. godine, kako je rekao Faqeeh, novinarima na Zapadnoj obali nije dozvoljen ulazak u Gazu niti obratno, no sada, otkako je Izrael napao Gazu, prema riječima Abu Aita, novinari se suočavaju sa posebnim izazovima koje u svojim karijerima nisu doživjeli.

„Radimo pod velikim strahom za našu sigurnost i uvijek smo zabrinuti da govorimo jer biti novinar sada je isto što i biti meta. Kao novinar vi ste meta. Više od 150 palestinskih novinara je ubijeno u Gazi, a nas na Zapadnoj obali čekaju pritvori i ispitivanja“, kazala je.

Dodala je da ih strah vodi do samocenzure i razmišljanja o tome šta objavljuju i govore. Drugi izazov je, kako je istakla, nedostatak izvora, odnosno razgovora sa porodicama žrtava, zbog prekida u telekomunikacijama.

„Dodala bih da je sada skoro deveti mjesec od agresije na Gazu i mentalno smo veoma umorni. Većina ljudi kaže da ne želi da gleda videe iz Gaze, ali mi kao fact-checkeri moramo da gledamo veoma uznemirujuće i stresne videe i fotografije kako bismo istražili sadržaj“, navela je.

Dezinformacije o Gazi: Lažiranje smrti djece i Pallywood

Ističe kako je posebno teško raditi u situacijama kada su ispitivali tvrdnje da Palestinci lažiraju smrt djece. U takvim slučajevima su, kako je rekla, morali kontaktirati majku ili oca da im daju videe svoje djece. To je, naglasila je, bilo teško ali je bilo i iznenađujuće za njih jer su roditelji željeli da sarađuju iz razloga jer su htjeli da svijet vidi istinu.

Spomenula je i Pallywood, odnosno kampanju koja je nastala od riječi Palestina i Hollywood, a koja insinuira da su priče o patnjama koje dolaze iz Gaze izmišljene. 

Kaže da većina dezinformacija dolazi iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Kako je dodala, najteži dio raskrinkavanja Pallywood kampanje je bilo kontaktirati porodice žrtava jer nisu dostupni za izjavu zbog blokade interneta i nestanka struje.

„Nazvati ljude koji tuguju je bio najteži dio”, rekla je.
 
Neke scene koje se u kampanji koriste kako bi se Palestinci optužili da lažiraju stradanja mogli su lako provjeriti, jer su pojedine scene korištene iz palestinskih filmova snimljenih ranije.

Faqeeh je naglasio da su novinari suočeni sa teškom ekonomskom situacijom i da se većina donatora od 7. oktobra 2023. povukla iz Zapadne obale jer misle da, kako je naglasio, novac ide terorističkim grupama. Kazao je i da izraelske vlasti razvrstavaju Palestince prema područjima u kojima žive, a po istom sistemu klasifikuju i novinare. Kaže da neki od njih imaju slobodu putovanja i iseljavanja iz svojih područja dok neki nemaju. Prema njegovim riječima, heroji rata u Palestini su novinari.

„U Gazi nikome nije dozvoljeno da se kreće a novinari traže nove tehnike i rješenja. Grupiraju se po bolnicama u potrazi za istinom. U medijskoj organizaciji u kojoj radim imamo 75 novinara. Imali smo 15 novinara u Gazi, a sada nakon početka rata imamo pet. Izgubili smo kontakt sa njih deset, a uspjeli su doći do Egipta. Petorica su još u Gazi. Dvojica naših novinara izgubila su cijele porodice”, rekao je Faqeeh.

(Ne)vidljivost sadržaja iz Palestine na Metinim platformama

Kako je naglasio Faqeeh, Wattan Media Group ima problem sa vidljivosti sadržaja na Metinim platformama te je istakao da palestinski sadržaj nije isto vidljiv kao izraelski, i da u tom smislu postoje dvostruki standardi. 

Abu Aita je ispričala da i njihova organizacija ima iste probleme i da iako imaju više od 20.000 pratilaca, njihov doseg iznosi znatno manje. Naglasila je da „Meta ne voli palestinski sadržaj”.

Pored svih izazova s kojima su suočeni, zaključila je Abu Aita, nije opcija da prestanu raditi, iz razloga što, kako je naglasila, imaju privilegiju što na Zapadnoj obali imaju hranu, struju a da novinari u Gazi rade bez ičega. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.