Sedmica u naslovnicama: Mnogo politike, malo kulture

Sedmica u naslovnicama: Mnogo politike, malo kulture

Sedmica u naslovnicama: Mnogo politike, malo kulture

Za Glas Srpske ubijanje civila u Gazi kao da se ne dešava.

Foto: Infobiro

Na naslovnim stranicama dnevnih novina u Bosni i Hercegovini (BiH) od prošle subote do petka našle su se različite teme, od političkih do socijalnih, iako su ove prve dominirale.

Sa naslovom “Stop genocidu u Gazi”, jedino je Osobođenje u ponedjeljak naslovnicu posvetilo propalestinskim protestima građana koji su prošle nedelje održani u BiH i širom regije, a u srijedu temi femicida: “Naše društvo ne zna štititi ženu”. U ponedjeljak je osvanula i snažna naslovnica Dnevnog lista o visini potrošačke korpe u BiH: “Užas, za pregurati mjesec u BiH potrebno tri tisuće maraka, a od toga gotovo polovica ode za hranu!”. Naslovi kojima se kritikuju političari a u pojedinim slučajevima i diskreditiraju pojedinci, etničke grupe i njihovi predstavnici ili se prst upire u “političko Sarajevo” i “bošnjačke nacionaliste” i ove sedmice nisu izostali. Mediji su nastavili izvještavati i o situaciji u Gazi ali različito: dok Oslobođenje naglasak stavlja na ubijanje civila, za Glas Srpske kao da se ona ne dešavaju.

Politika: Paralelni univerzumi

Različite uređivačke politike bh. medija, vođene ideološkim i etno-nacionalim obrascima, najbolje ilustrira način izvještavanja o političkim dešavanjima u zemlji, što je vidljivo i preko odabira tema, riječi i sagovornika na naslovnim stranicama. Pregledom naslovnica i čitanjem dnevnih novina ponekad se čini kao da živimo u paralelnim svjetovima.

Oslobođenje je u vikend izdanju na naslovnoj stranici “Čeka li HDZ i SNSD sudbina SDA?” objavilo analizu Gorana Dakića o “trojici neprikosnovenih” s pitanjem kada će Dragan Čović i Milorad Dodik završiti na margini kao Bakir Izetbegović. Sa naslovom “Crni Milorade, piši novo pismo”, uredništvo Oslobođenja se u utorak kritički osvrnulo na pismo državnih poslanika i delegata iz Republike Srpske (RS), koje su uputili Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SDA), a u kojem navode da su dijelovi BiH i dalje pod brojim spavačkim ćelijama Al-Kaide i ISIL-a. U petak su na naslovoj stranica objavili i podnaslov da su se na američkoj crnoj listi našla nova imena bliska Dodiku. Od šest naslovnica Oslobođenja, Dodik se našao na četiri.

Dnevni list je u vikend izdanju i u ponedeljak na naslovnoj stranici imao Iliju Cvitkovića, predsjednika HDZ-a 1990. Za vikend je objavljen njegov intervju, a u ponedjeljak informacije o saboru HDZ 1990 koji je održan u subotu i na kojem je Cvitković kao jedini kandidat izabran za predsjednika te stranke. Na naslovnici u ponedjeljak je bio Ivan Vidović, predsjednik novonastale Hrvatske viteške stranke, a u ponedjeljak i kritike prema Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, da konzumira hrvatski pluralizam kontrolom šačice raslojenih “seljaka” i “pravaša”. Dodik je “krasio” i naslovnice Dnevog lista: njegove izjave da je Predsjedništvo BiH potpuno propalo objavljene su u ponedjeljak. U petak je objavljena i analiza ove dnevne novine: “Dodik i Konaković u dječijoj borbi za titulu srpskog i bošnjačkog 'žestokog momka'?”

Dnevni avaz je sedmicu nastavio svojim dosadašnjim ritmom: malo crne hronike, terorizma, migranata, kritike prema SDA, ali i o evropskim integracijama. U uglu vikend naslovnice Dnevnog Avaza stajalo je: “Bakirova raja propala”, tekst o navodima Bakira Izetbegovića da planira praviti četvorku, novu koaliciju, ali koja je prema Dnevnom avazu već propala. U srijedu je objavljena i fotografije Sebije Izetbegović i naslov “Pad sultanije”, te specijalni Avazov prilog o “vladarici Kliničkog centra”. Uredništvo Dnevnog avaza u ponedjeljak je ponovo pokrenulo temu o migrantima i izbjeglicama, koristeći neprimjeren termin “migrantska kriza”,  te dramatičan upit “Hoće li BiH poslati vojsku na granicu?”, zbog, kako piše u tekstu, mogućeg “povećanog priliva sa Bliskog istoka, u slučaju da se proširi sukob na Bliskom istoku”. Četvrtak je bio posvećen temama evropskih integracija i izjavama ambasadora Johanna Sattlera o uslovima koje BiH treba ispuniti do marta sljedeće godine.

Na naslovnicama Nezavisnih novina bilo je manje politike. U srijedu su Nezavisne objavile naslov o imenovanju članova Nadzornog odbora firme namjenske industrije Ginex Goražde, a koji su, kaka navode Nezavisne, optuženi za ratni zločin nad Srbima u Jošanici. Uredništvo Nezavisnih je povodom te informacije dramatičnim naslovom podsjetilo na “Krvavi Nikoljdan”, kada je ubijeno 56 Srba u Jošanici, a u tekstu su se prenijele i izjave Dodika da taj primjer govori o “odnosu u tom entitetu prema Srbima”.

Glas Srpske je za vikend objavilo intervju sa historičarem Petrom Ristanovićem o uslovima u kojima Srbi žive na Kosovo (“Srbi južno od Ibra žive u getu”), a u ponedjeljak intervju sa Zlatanom Klokićem, ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a (SNSD), da su sankcije prema RS uticale na pad povjerenja u EU u tom entitetu. Na naslovnici tog dana se našao i susret Denisa Bećirovića i Željka Komšića sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, sa naslovom “Ruše BiH sa osmijehom”. Izvještavanje o ovom susretu u svim novinama je bilo, a kao što se moglo i očekivati, potpuno drugačije. U utorak u Glasu Srpske osvanuo je i naslov “Sarajevo nespremno na istinu” i podnaslov: “Zašto je bošnjačkim političarima zasmetalno slanje pisma iz Srpske u Washington i Brisel”.

Različito izvještavanje o Gazi

Na naslovnicama dnevnih novina prošle sedmice je bilo malo vijesti o Gazi, a unutar novina o ratu u Gazi drugačije se izvještavalo. Oslobođenje je u ponedjeljak naslovnicu posvetilo skupovima podrške Palestini i stanovnicima Gaze, koji su održani u Sarajevu, Brčkom, Beogradu, Podgorici. Informacije o protestu u Sarajevo su se mogle naći unutar Dnevnog avaza i Dnevnog lista, a o protestu u Brčkom unutar Nezavisnih novina. U Glasu Srpske nije bilo ni riječi o njima.

Nezavisne novine su u vikend izdanju na jednom dijelu naslovnice stavili: “Izrael je spreman Gazu prepustiti Palestincima”, što je bio pomalo obmanjujući naslov jer u tekstu se navodi da bi to učinio nakon rata i pod određenim uslovima. Glas Srpske je na vikend naslovnoj stranici imao specijalni prilog o podizanju mjera bezbjednosti u gradovima Evrope: “Policija čuva škole, a Jevreje vojska”. Oslobođenje i Dnevni avaz su pred kraj prošle sedmice objavili i naslovnice o evakuaciji bh. građana iz Gaze, a Dnevni avaz i naslov: “Međunarodno pravo sahranjeno na krvavoj palestinskoj zemlji”. Dnevni avaz je objavio i tekstove o bombardovanju medijskih ekipa i o palestinskom novinaru Motazu Azaizau. 

Dnevne novine su protekle sedmice različito izvještavale o ratu u Gazi. Dok je u Oslobođenju i Dnevnom avazu fokus na civilnim žrtvama i osudama izraelskih napada, u Nezavisnim novinama informacije iz različitih izvora, u Dnevnom listu, koji objavljuje duge priloge o ratu u Gazi, najviše je izvora i stavova Izraela. Za Glas Srpske ubijanje civila kao da ne postoji.

U dugom članku koji je objavljen u Dnevnom listu u ponedjeljak, naprimjer, najveći dio teksta se odnosi na zvanične izraelske informacije i stavove. U tekstu se navodi da Izrael otvara koridor za evakuaciju iz bolnice, da su izraelske snage najavile taktičku stanku u borbama, da je moguć dogovor o oslabađanju taoca Hamasa. Prenose se i izjave predsjednika Izraela Isaaca Herzoga: “Slušamo naše saveznike ali prvo se branimo”, te izjave premijera Benjamina Netanyahua da “nema alternative pobjedi”. Kao izvori u kasnijim dijelovima teksta navode se i Svjetstva zdravstvena organizacija i palestinski Crveni polumjesec, palestinski liječnik i “hamasova ministrica zdravstva”. U tekstu se navode i protesti u Tel Avivu za oslobađanje taoca u Pojasu Gaze.

Potrebno je izdvojiti i tekst koji potpisuje D.G., a koji se našao na naslovoj stranici Dnevnog lista za utorak. Tekst je o Izraelcu Amiru Grossu Kabiriju, potpredsjedniku mostarskog fudbalskog kluba Zrinjskog i vlasniku Aluminija. Počinje riječima da bošnjački nacionalisti tvrde kako se ono “malo Jevreja u Sarajevu osjeća sigurno ... dok dobar dio njih podržava Hamas”, te da sarajevski intelektualci govor mržnje prema Jevrejima na utakmici Čelika i Zrinjskog u Zenici pravdaju da je to uradila “šacica zatupljenih budala”.

Iako dva slučaja nisu povezana, u tekstu autor pokušava dokazati dvostruke aršine da bošnjački nacionalisti traže istragu protiv Kabirija, za navodno pretvaranje atraktivnih parcela u Mostaru u status diplomatskog distrikta, ali da su zaboravali na postojanje saudijskog vjersko-diplomatskog kompleksa Kralj Fahd u Sarajevu, za koji se u tekstu navodi da ima status diplomatskog distrikta, a koji nikad nije istražen.

Za Glas Srpske, civilne žrtve u Palestini kao da ne postoje. Tokom sedmice je objavljeno tek nekoliko tekstova u vezi rata u Gazi ali iz drugih uglova: tekst o porastu antisemitizma u Evropi, specijalni prilog o mjerama bezbjednosti u Evropi, i tekstovi sa naslovom “Niko ne želi upravljati Gazom” i “Bolnica štab terorista”. U svim tekstovima naglasak je na terorizmu i sigurnosti.

Socijalne i zdravstvene teme: Dobar dio medijskog izvještavanja

Na naslovnicama medija bilo je i socijalnih i zdravstvenih tema, koje mediji, pored kulture, rade najbolje. Naslovnicu vikend izdanja Dnevni avaz je posvetio onkološkim pacijentima, koji čekaju na zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, te su prinuđeni sami se boriti za ozdravljenje i život. U srijedu Dnevni avaz je na naslovnici objavio informacije da je u BiH manje 35 hiljada studenata u odnosu na period prije deset godina. Nezavisne su na vikend izdanju imale naslov o inicijativi da se smanji PDV na lijekove, a u ponedjeljak dio naslovnice su posvetile i oboljelim od dijabetesa.

Dnevni list u ponedjeljak je objavio dramatičnu naslovnicu da je za progurati mjesec dana u BiH potrebno 3000 BAM, što je iznos potrošačke korpe koju je Savez samostalnih sindikata izračunao za oktobar 2023. U utorak je ova dnevna novina na naslovnici imala informacije o novom kolektivnom ugovoru za zaposlene u zdravstvu, prema kojem će plate biti više za 20 posto, a koje će, kako Dnevni list saznaje, uskoro potpisati nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Informacije o potpisivanju ovog ugovora su izostale.

Iako bi trebale biti lišene politike, i socijalne teme ponekad uđu u okvir odnosa između dva entiteta. Nezavisne novine su u utorak na naslovnoj stranici stavile: “Srpska isplaćuje 7.929 penzija zarađenih u FBiH, 30.071 penzioner umro”.

Kultura: Nagrada Hemonu i odlazak Lauševića

Kultura rijetko nađe mjesto na naslovnim stranicama, osim ako nije riječ o nagradama ili smrtima pisaca i umjetnika. Oslobođenje je u svom vikend izdanju jedan dio naslovne stranice posvetilo Aleksandru Hemonu, koji je dobio Grand Prix nagradu za američku kulturu za 2023. i to za roman Svijet neba i zemlje. Dnevni avaz je unutar novine u utorak i srijedu imao tekstova o Aleksandru Hemonu. Ova informacija je ipak slabo odjeknula u javnosti, te nije objavljena u većini drugih medija.  

Na naslovnicama prošle sedmice bila je i vijest o smrti srbijanskog glumca Žarka Lauševića. Glas Srpske je naslovnicu četvrtka posvetio Lauševiću “Život mu je bio najveća uloga”, a sličan naslov je objavljen i i na naslovnici Nezavisnih. Oslobođenje je u četvrtak imao poseban prilog o srbijanskom glumcu, a informacije o njegovoj smrti su objavljene i unutar stranica Dnevnog lista. Tokom prošle sedmice mogli su se čitati i prilozi iz kulture: o izložbi japanskih lutaka u Zemaljskom muzeju (Oslobođenje), o akademskom slikaru Aleksi Vidakoviću, čija izložba je otvorena u Banjoj Luci (Nezavisne), o portetima “rock faca” ex-Yu scene Slaviše Vreće, te intervju sa fotografom Milomirom Kovačevićem Strašnim (Dnevni avaz). Potrebno je ipak prostor za kulturu malo više posvetiti i umjetnicama iz BiH. 

Izvještavanje o femicidu

U štampanim medijima tekstova o slučaju femicida, koji se desio prošle sedmice u Sarajevu, je bilo značajno manje u odnosu na njihova online izdanja. Pored nekoliko dramatičnih naslova, koji su objavljeni tri dana zaredom na naslovnicama Dnevnog avaza: “Upucao bivšu ženu, specijalci spasili dijete”, “Ubica Bećirević nije odležao kaznu zatvora”, “Hadžiavdagić objavila: Šokantne Emirine poruke”, u dnevnim novinama je bilo i nekoliko tematskih tekstova o nasilju nad ženama. Dnevni list je, naprimjer, u utorak objavio tekst “Rane intervencije u slučajevima nasilja nad ženama su od najvećeg značaja” i izjave predstavnice UN Women BiH Jo-Anne Bishop, a u četvrtak tekst o konferenciji Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ovakvih tekstova je svakako potrebno više.

Tužne vijesti iz sporta

Nezavisne novine i Oslobođenje su u ponedjeljak na naslovnicama imali i vijest o saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginuli pomoćni trener Adnan Fajić i kapiten Nedžad Mujagić iz nogometnog kluba Sloga iz Bosanske Otoke. Na naslovnoj stranici Nezavisnih novina piše: “Fudbaleri Sloge nakon posljednje utakmice otišli u smrt”.

Dnevne novine su dostupne u digitalnom arhivu Inforbiro

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.