"Napad na Jafara je napad na filmsku umjetnost!"

"Napad na Jafara je napad na filmsku umjetnost!"

Izjava Béla Tarra, poznatog mađarskog redatelja povodom zabrane rada iranskom kolegi Jafaru Panahiju. Tarr je učesnik debate u Mediacentru u subotu 8.decembra.

U januaru 2011, Bella Tarr je postao član Upravnog odbora tada formirane filmske fondacije i nevladine organizacije za ljudska prava pod nazivom Cine Foundation International. U saopštenju Fondacije od 24. januara 2011. Tarr je dao sljedeću izjavu u vezi zatvaranja reditelja Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa:
 
"Kinematografija je sastavni dio univerzalne ljudske kulture! Napad protiv kinematografije je skrnavljenje univerzalne ljudske kulture! To se ne može opravdati bilo kojim pojmom, ideologijom ili vjerskim uvjerenjem! Naš prijatelj, brat i  cijenjeni kolega Jafar Panahi je u danas u zatvoru, na temelju iskonstruisanih i izmišljenih optužbi! Jafar nije uradio ništa drugo nego ono što je dužnost svih filmskih umjetnika: govoriti na iskren i fer način o našoj vlastitoj zemlji i onima koje volimo, pokazati sve što nas okružuje- od suptilne tolerancije do diktatorske strogosti! Stvarni 'zločin' Jafara Panahija je da je učinio upravo to, graciozno, elegantno i sa šeretskim osmjehom u očima! Jafar nas je natjerao da zavolimo njegove heroje, narod Irana; uspio ih je napraviti članovima naših vlastitih familija! NE SMIJEMO GA IZGUBITI! To je naša zajednička odgovornost, jer unatoč svemu, mi smo jedno."
 
U sklopu programa pod nazivom "Može li se umjetnost ušutkati", u subotu 8.decembra u 18:00 sati u Mediacentru Sarajevo (Kolodvorska 3) biće prikazan film Jafara Panahija "Ovo nije film ", a nakon toga je najavljena debata i koncert. Detaljan program događaja: