Sedmica u naslovnicama

Sedmica u naslovnicama

Sedmica u naslovnicama

Teme koje dominiraju naslovnicama štampanih medija.

foto: Screenshot / naslovne stranice 

Sedmica u naslovnicama nova je rubrika u kojoj svakog petka analiziramo koje su to teme i vijesti dominirale na naslovnim stranicama štampanih medija u Bosni i Hercegovini od subote do petka.

Politika, politički procesi, unutarstranačka previranja i (ne)slaganja oko imena za nove državne ministre i ambasadore, teme su kojima su štampani mediji na naslovnicama posvetili najviše pažnje od 21. do 27. januara. Činjenica da je u tom periodu formirano novo Vijeće ministara nakon prošlogodišnjih Opštih izbora u velikoj mjeri doprinosi takvom trendu.

 

Drugo mjesto u izboru tema istaknutih na naslovnim stranicama zauzimaju one koje se bave pitanjima ekonomije i kriminala. Zanimljivo je da je hapšenje Mirnese Bešlić, koje je punilo online izdanja tokom prethodne sedmice, u štampanim novinama bilo interesantno samo novinama Dnevni Avaz.

Pregled naslovnica pokazuje trend da se bosanskohercegovački mediji malo ili nimalo bave pitanjima važnim za život građana, poput onih koja se tiču socijalnih pitanja. Tek dva posto naslovnica tokom sedmice bilo je posvećeno činjenici da je u prošloj godini 100 djece seksualno zlostavljano. Tema o kojoj bi mediji mogli i morali da posvete znatno više pažnje.   

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.