Kemal Kurspahić: “Zločin u 19:30”

Kemal Kurspahić: “Zločin u 19:30”

Kemal Kurspahić: “Zločin u 19:30”

Ovu knjigu dugogodišnjeg novinara i urednika - briljantnu analizu uloge medija u bivšoj Jugoslaviji i podsticanju rata - MediacentarOnline nudi besplatno u PDF-u.


Naslov: Zločin u 19:30 - Balkanski mediji u ratu i miru
Autor: Kurspahić, Kemal
Izdavač: Mediacentar Sarajevo i South East Europe Media Organization (SEEMO)
Godina izdanja: 2003.
Broj stranica: 292

“Zločin u 19:30” izdali smo 2003. godine, nedugo nakon što je knjiga objavljena u engleskom originalu pod naslovom Prime time crime: Balkan Media in War & Peace u izdanju United States Institute of Peace Press.

Kako je sam autor opisuje, „Ovo i jeste knjiga o ulozi medija u bivšoj Jugoslaviji – najprije u Srbiji, zatim u Hrvatskoj i najzad u Bosni – u buđenju zaboravljenih strahova i mržnji i poticanju nekad miroljubivih susjeda da sumnjaju, mrze, sukobljavaju se i čak ubijaju u poslednjoj deceniji dvadesetog vijeka“.

Za one koji se tek sada upoznaju sa ovim štivom treba naglasiti da se radi o briljantnoj analizi medija u poslednjih nekoliko decenija na nekad zajedničkom a danas prostoru nezavisnih država - Srbije, Hrvatske i BiH.

Poznavajući cijelu sliku iznutra kao dugogodišnji reporter, dopisnik i urednik, Kemal Kurspahić se suvereno kreće ovim minskim poljem darujući nam uzbudljivo štivo koje se prati sa isčekivanjem svake naredne stranice iako su nam osnove i uzroci ovog zapleta dobro poznati.

Kemal Kurspahić je kao 15-godišnjak počeo raditi kao dopisnik više listova, bio urednik beogradskog „Studenta“ i pretučen tokom studentskih demonstracija 1968. Zatim je bio dugogodišnji dopisnik sarajevskog Oslobođenja iz SAD, te glavni urednik ovog lista uoči i tokom rata u BiH.

Knjiga je istovremeno temeljit vodič za buduće autore jer pokazuje kako se ozbiljno i sistematski pišu ovakva djela slijedeći jedan od postulata vrhunske publicistike: ne piši ono što znaš, piši ono što možeš da dokažeš.

Knjigu u PDF formatu možete preuzeti ovdje.