Istraživanje: Mediji o maloljetnicima u sukobu sa zakonom

Istraživanje: Mediji o maloljetnicima u sukobu sa zakonom

Tokom 2004. godine, Mediacentar Sarajevo je na zahtjev Save the Children UK, realizirao monitoring dnevnih i sedmičnih izdanja bosanskohercegovačkih novina, na temu maloljetničkog sukoba sa zakonom.

Dnevne novine uključene u monitoring, u periodu od 1. januara do 31. marta 2004. godine, bila su izdanja Oslobođenja, Dnevnog avaza, Nezavisnih novina, Jutarnjih novina, Dnevnog lista i Glasa srpskog. Sedmične novine obuhvaćene monitoringom bile su izdanja Dana, Slobodne Bosne i Novog reportera koja su iz štampe objavljena od 1. januara do 31. decembra 2004. godine.

Kako je maloljetnička delikvencija stvarni i veliki društveni problem s kojim se susreću kako školska djeca, tako i njihovi učitelji i roditelji, jednom riječju cijela zajednica, postavlja se pitanje načina izvještavanja o ovom problemu, jer slika koju mediji plasiraju o ovim slučajevima može utjecati na mišljenje javnosti o rasprostranjenosti ove pojave, te njihovog karaktera i značaja. Mediji bi svakako trebali maksimalno poštivati privatnost i ne kršiti prava maloljetnika na način koji bi mogao utjecati na njihovu psihu ili čak njihove živote. O tome govori i Član 11 Kodeksa za štampu koje je sastavilo Vijeće za štampu BiH.

Najveći broj, od ukupno 283 selektirana članka, objavljen je u rubrici Crna hronika. U drugim rubrikama, koje bi eventualno mogle pružiti prostor za širu i ozbiljniju obradu pojedinih tema, objavljeno je tek oko 12% od ukupnog broja selektiranih tekstova. Takav odnos zastupljenosti članaka koji obrađuju temu maloljetničke delikvencije po pojedinim rubrikama upućuje na zaključak da listovi u ovom uzorku izvještavaju na razini vijesti, ali ne i na razini detaljnije analize, čime bi ukazali na širi društveni kontekst i značaj ove problematike.

Kao generalni zaključak ovog istraživanja može se navesti vidno odsustvo serioznih novinskih tekstova na temu maloljetničkog prestupništva. Analitičkih članaka je vrlo malo, jer žanrovi kao što su komentari i intervjui uopće ne obrađuju tematiku maloljetničkog prestupništva, što u kombinaciji sa  zanemarljivim analitičkim pristupom u drugim žanrovima, upućuje na zaključak da je riječ o značajnom odsustvu interesovanja medija za temu maloljetničkog sukobljavanja sa zkonom.

U isto vrijeme, karakteristično je da u onim malobrojnim analizama, koje se ističu po svom svestranom i serioznom pristupu temi, gotovo i nema kršenja Kodeksa za štampu.

Kompletan izvještaj možete preuzeti ovdje.