Montage - alat za analizu snimaka iz konflikata

Montage: Video snimci iz konfliktnih zona

Montage - alat za analizu snimaka iz konflikata

Google testira novu aplikaciju koja prikuplja, sortira i mapira video snimke iz ratnih zona, što će pomoći analizi prevelike količine video materijala.

 
Konflikti u Libiji i Siriji doveli su u fokus medija sasvim novi problem: preveliku količinu video materijala. Za razliku od svih prošlih ratnih sukoba, ti konflikti se dešavaju u vremenu kada su skoro svi povezani elektronski i kada većina sudionika ima pristup internetu. Podaci istraživača pokazuju da ukupni do sada snimljeni materijal o Siriji traje duže nego sam konflikt u realnom vremenu.
 
Da bi se izborili sa poplavom video materijala koji dolaze i od oružanih strana i od prolaznika i svjedoka, organizacije koje prate sirijski konflikt počele su testirati Googleov alat pod nazivom Montage, koji mapira video klipove postavljene na YouTube prema vremenu i mjestu snimanja, kreirajući pretraživu bazu i video mapu konflikta. Novinari i drugi zainteresirani mogu na ovaj način prikupljati i upoređivati snimljeni materijal u cilju analize dešavanja na terenu.
 
Foto: The Carter Center
 
Aplikaciju je kreirala kompanija Jigsaw, podružnica Alphabeta fokusirana na ljudska prava. Iako je nakon puštanja u javnost njeno upravljanje preuzeo Storyful, agencija za licenciranje korisničkog sadržaja za korištenje u medijima, Montage će ostati samostalna web aplikacija, a moguće ga je instalirati i kao dodatak za pretraživač Chrome.

Cilj projekta je da YouTube-ovu ogromnu bazu korisničkog video sadržaja iskoristi za objektivno praćenje konflikata i protesta širom svijeta, te na taj način omogući prikupljanje stvarnih dokaza o kršenjima ljudskih prava, kažu predstavnici Google-a.