Priručnik: Izvještavanje iz konfliktnih zona u doba pametnih telefona

Priručnik: Izvještavanje iz konfliktnih zona u doba pametnih telefona

Priručnik: Izvještavanje iz konfliktnih zona u doba pametnih telefona

Nova publikacija medijskog programa Fondacije Konrad Adenauer razmatra praktična i etička pitanja izvještavanja iz ratnih područja.

Ratni konflikti današnjice najizloženiji su u medijskoj istoriji. Konflikti u Siriji i Ukrajini ne samo da su zabilježeni na hiljadama sati snimaka pametnim telefonima, nego ih karakterizira i nova vrsta informacijskog ratovanja, koja posao današnjih ratnih izvještača čini veoma izazovnim, a vještine verifikacije informacija prijeko potrebnim. Budžetska ograničenja modernih redakcija često znače da one nemaju dovoljno sredstava da na lice mjesta pošalju vlastitog dopisnika nego koriste usluge freelance novinara, što sa sobom povlači pitanja opremljenosti, lične sigurnosti i etičnosti tretmana freelancera.

To su neki problemi i pitanja na koja pokušava odgovoriti publikacija pod nazivom "Izvještavanje iz konfliktnih zona u doba pametih telefona: od budžetskih ograničenja do informacijskog ratovanja" Fondacije Konrad Adenauer (KAS). Publikacija predstavlja moderne trendove u ratnom izvještavanju, te daje smjernice i preporuke za siguran, profesionalan i etički novinarski rad na terenu u uvjetima kriznih i konfliktnih situacija.

Kroz tematska poglavlja, međunarodni tim autora i autorica daje pregled razvoja ratnog dopisništva, praktične savjete za efikasnu pripremu za izvještavanje iz ratnih zona, smjernice za fizičku i digitalnu sigurnost, te odgovara na pitanja etičkih dilema s kojima se susreću novinari u kriznim zonama - od prenošenja propagande, razdvajanja profesionalizma od patriotizma, do informacijskog ratovanja.

Kompletna publikacija dostupna je (na engleskom jeziku) ovdje.