Priručnik za data novinarstvo – besplatan i nadogradiv

Priručnik za data novinarstvo – besplatan i nadogradiv

Na adresi datajournalismhandbook.org možete preuzeti besplatan priručnik za novinarstvo zasnovano na obradi podataka (data novinarstvo), koji je nastao kao međurodni, kolaborativni projekt u kojem su učestvovale na desetine proponenata ovih novinarskih metoda i najbolji praktičari na tom polju. 

Kako urednici opisuju knjigu, ona nudi “zbirku saveta i tehnika vodećih novinara, profesora, programera i analitičara podataka” i pomoći će čitaocu da nauči “kako podaci mogu biti ili izvor za novinarstvo ili alat kojim se pripoveda – ili oboje”. 
 
Priručnik je projekt u toku jer će se vremenom nadograđivati novim sadržajima, a za informacije o tome šta je novo u knjizi možete se registrovati na sajtu. 
 
Publikacija je inicijativa Evropskog centra za novinarstvo (European Journalism Centre) i Open Knowledge Foundation. Štampano izdanje je objavio O'Reilly Media, na čijem se sajtu može i kupiti, dok je knjiga besplatno je dostupna u elektronskom formatu pod Creative Commons Attribution-ShareAlike licencom.