Strategije podrške za klimatsko novinarstvo

IPI istraživanje o klimatskom novinarstvu

Strategije podrške za klimatsko novinarstvo

Istraživanje Međunarodnog instituta za štampu.

Foto: Pixabay

Međunarodni institut za štampu (IPI) je u oktobru ove godine objavio istraživanje o strategijama za održivo i uticajno izvještavanje o klimatskim promjenama, posmatrajući ulogu redakcija, ali i onih koji finansiraju medije. Navode da se sve više medija bavi klimatskim i okolišnim temama a medijske redakcije nastoje omogućiti potrebne resurse i razviti kapacitete. 

Istraživanje ukazuje da je za izvještavanje o klimatskim promjenama potrebno više resursa, strategija, obuka i ulaganja kako bi se omogućilo da novinarska izvještavanja o ovoj temi dođu do publike i pridonesu pronalaženju mogućih rješenja za klimatsku krizu. U istraživanju se analiziraju različiti pristupi medija prema proizvodnji i prenošenju vijesti o klimi, kao i strategije za redakcije kako bi se učinkovitije pokrivale klimatske teme. Istraživanje također identifikuje područja u kojima je podrška donatora najpotrebnija u izvještavanju o klimi i okolišu, kao što je pomoć u transformaciji načina rada redakcija, izgradnja saradnje i partnerstva i slično.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša utiču na svaki aspekt života, o čemu bi trebalo kontinuirano izvještavati. Neophodno je da novinari, kako se navodi, svojim izvještavanjem podsjećaju publiku na naučne činjenice poput onih da klimatske promjene mogu biti prouzrokovane ljudskim uticajem, te da neke od posljedica mogu biti poplave, suše i druge prirodne katastrofe. Ukazivanje na takve naučne dokaze, kako je navedeno, može pomoći u borbi protiv širenja dezinformacija o klimatskim promjenama.

Autorica ovog istraživanja je izvršna direktorica Međunarodnog instituta za štampu Barbara Trionfi koja je rekla da je ovo bio način da se pruži podrška novinarima koji izvještavaju o klimatskim promjenama i da im se pomogne da dođu do što većeg broja publike i ispune svoje potrebe za informacijama. Poticanje ekološkog novinarstva, kako je navela, služi javnom interesu i predstavlja veliki izazov za novinarstvo.

Izvršni direktor Međunarodnog instituta za štampu Frane Maroević je rekao da ovo istraživanje postavlja temelje za struktruisanje i razvoj u pružanju podrške za izvještavanje o klimi i okolišu, te da je potrebno omogućiti kvalitetno i nezavisno izvještavanje o klimatskim promjenama. Potrebno je, kako je rekao, osigurati i sigurnost novinara koji su napadnuti zbog otkrivanja ekoloških zločina ili iznošenja naučnih činjenica o klimatskoj krizi.

Cijelo istraživanje na engleskom jeziku dostupno je ovdje.

Istraživanje je objavljeno u saradnji sa Novim institutom: Centrom za ekološke humanističke nauke (NICHE) Univerziteta u Veneciji.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.