Uputstva za novinare: Kako sigurno koristiti Facebook

Sigurnost na Facebooku za novinare

Uputstva za novinare: Kako sigurno koristiti Facebook

Evropski centar za novinarstvo i partneri pokrenuli su inicijativu "Sigurnost na Facebooku za novinare", koja kroz niz edukativnih videa i smjernica novinarima ukazuje kako sigurno koristiti najpopularniju društvenu mrežu. 
 
Korištenje Facebooka za pronalaženje, potvrđivanje, kreiranje i širenje sadržaja novinarska je svakodnevnica, no mnogi novinari još uvijek nisu svjesni izazova digitalne sigurnosti i načina kako da ovu popularnu društvenu mrežu koriste na siguran način. Zbog toga su Evropski centar za novinarstvo, Komitet za zaštitu novinara, ConnectSafely, Interamerička novinska asocijacija (IAPA) i Fondacija James W. Foley Legacy u suradnji sa Facebookom kreirali specijalizirani priručnik i web sajt pod nazivom "Facebook Safety for Journalists".
 
Pored priručnika, koji u deset koraka obrazlaže kako zaštititi svoju šifru i objavljene sadržaje, kako koristiti dvostepenu verifikaciju, kako zaštititi privatnost i komunikaciju sa izvorima, te kako prepoznati i prijaviti hakerske napade i prijetnje drugih korisnika. 
 
Za novinare koji ujedno i vode različite Facebook stranice, data su uputstva kako prijaviti, blokirati i ukloniti određene korisnike koji na stranicu postavljaju neprimjerene sadržaje, komentare i poruke, te kako namjestiti filter koji prepoznaje određene riječi (psovke ili govor mržnje) kao nedozvoljene.
 
Savjeti su, osim u priručniku, dostupni i u video formatu:
 
Safety Tips for JournalistsPosted by Journalists on Facebook on Wednesday, 21 June 2017
 
Facebook Privacy CheckupPosted by Journalists on Facebook on Wednesday, 21 June 2017
 
Reporting Abuse on FacebookPosted by Journalists on Facebook on Wednesday, 21 June 2017
 
Stranica Facebook Safety for Journalists dostupna je na Facebookovom projektu Facebook for Journalists ovdje.