Između ovdje i tamo: Migracije mladih LGBTI osoba iz Bosne i Hercegovine ka Zapadu

Između ovdje i tamo: Migracije mladih LGBTI osoba iz Bosne i Hercegovine ka Zapadu

2018

Foto: Unsplash

Projekat se bavi pitanjem migracija mladih iz Bosne i Hercegovine koji su zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta napustili zemlju ili razmišljaju o tome. Kroz projekat se nastoje istražiti motivi zbog kojih LGBTI osobe odlaze iz BiH, ali i saznati više o njihovom životu u novim okruženjima, izazovima koje odlazak donosi sa sobom i posljedicama koje migracije ostavljaju na život pojedinaca.

Jedan od ciljeva projekta je mladim LGBTI osobama koje su trenutno u dilemi da li ostati ili otići, pružiti kvalitetne informacije o procedurama za odlazak i dobijanje azila, kao i o pozitivnim i negativnim aspektima odlaska, kako bi na osnovu činjenica i iskustava drugih ljudi argumentovano donosili svoje odluke. Projekat zajedno realizuju Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Mediacentar, a glavne medijske platforme su portali Diskriminacija.ba i Lgbti.ba.

Među najznačajnijim aktivnostima koje Fondacija Mediacentar realizuje u sklopu projekta su: produkcija intervjua sa LGBTI osobama i aktivistima/cama na temu odlaska mladih iz zemlje, realizacija online kampanje, te produkcija dvije TV emisije koje tematiziraju problematiku odlaska LGBTI osoba iz BiH.

Projekat se realizuje uz financijsku podršku organizacije Schüler Helfen Leben iz Berlina.