Alžir: Hapšenje medijskih uposlenika zbog satire

Alžir: Hapšenje medijskih uposlenika zbog satire

Alžir: Hapšenje medijskih uposlenika zbog satire

Dva uposlenika privatne televizijske stanice u Alžiru uhapšeni su zbog optužbi koje se dovode u vezu sa satiričnim emisijama.
 
Foto: Pixabay
 
Menadžer alžirske privatne TV stanice KBC, Mahdi bin Issa, i producent Riyad Hartouf, uhapšeni su zbog optužbi za zloupotrebu položaja i falsifikovanje dozvola. 
 
Optužbe se odnose na satirične talk show emisije "Ki Ki Hna Nass" (Isti smo kao drugi) i “Nass el Sath” (Ljudi krova), koje su premijerno prikazane u toku mjeseca Ramazana. Emisije se bave političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima, uključujući i optužbe za korupciju protiv dugogodišnjeg predsjednika Alžira Abdelazuza Bouteflika i drugih vladinih zvaničnika.
 
"Nijedan novinar ne bi trebao biti iza rešetaka zbog rada na televizijskoj stanici. Pozivamo alžirske zvaničnike da odmah oslobode Mahdija bin Issa i Riyadha Hartoufa i da dopuste novinarima i medijskim profesionalcima da svoj posao rade bez prijetnji i zatvaranja", izjavio je Sherif Mansour, koordinator programa Komiteta za zaštitu novinara za Bliski istok i sjevernu Afriku.
 
Sudija koji je ispitivao uhapšene uposlenike KBC-a, rekao je kako je kanal dobio dozvolu za sporne emisije koje su se trebale fokusirati na kulturu i umjetnost, ali da su, umjesto toga, novinari iskoristili emisiju kako bi diskutovali o politici.
 
TV stanica KBC dio je medjske grupe El-Khabar, koja u svom vlasništvu ima i istoimene dnevne novine, i poznata je po kritici alžirske vlade još od vremena kada je osnovana, prije 25 godina.
 
Izvor: CPJ