BH novinari i Vijeće za štampu i online medije reagovali na prijetnje Zorana Čegara novinarima CIN-a

BH novinari: Hitno sankcionisati Zorana Čegara zbog brutalnih prijetnji novinarima CIN-a

BH novinari i Vijeće za štampu i online medije reagovali na prijetnje Zorana Čegara novinarima CIN-a

BH novinari će ovaj slučaj prijaviti domaćim i međunarodnim nadležnim institucijama.
 
foto: Screenshot / CIN
 
Federalna uprava policije (FUP) i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara bi po hitnom postupku trebalo da sankcioniše Zorana Čegara, načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, zbog brutalnih prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, poručuje Upravni odbor Udruženja BH novinari u svome saopštenju.
 
Kako navode iz Udruženja, radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara kako bi dobili informacije u vezi sa tim. U telefonskom razgovoru zamolili su Čegara za intervju, ali je on to odbio, uz prijetnje i psovke. Podsjećaju da je razgovor sa novinarima Čegar završio riječima: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao “četnikušom“.
 
Novi napad na novinare CIN-a se ponovio jučer ispred Općinskog suda u Dubrovniku, gdje je Zoranu Čegaru počelo suđenje za krivično djelo prevare. Nakon što je novinarka CIN-a zatražila od Čegara komentar, on je burno reagovao i zaprijetio riječima: “Nemoj da ti grkljan iščupam!“.
 
“Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti!”, ističu iz BH novinara.
 
Napad Zorana Čegara na novinare CIN-a osudio je i Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.
 
“Smatramo kako je nedopustivo ovakvo ponašanje jednog dužnosnika tim više što je u sistemu koji bi trebao štititi zakone te da bi mu zbog verbalnog napada, ali i pokušaja fizičkog nasrtanja na novinare trebalo zabraniti vršenje javnih funkcija”, poručuju u saopštenju iz Vijeća za štampu i online medije u BiH dodajući da je pravo medija da istražuju djelovanje i pod lupu stavljaju javne ličnosti, a da je pravo javnosti da zna. 
 
Činjenica da visokopozicionirani policajac na javnoj funkciji verbalno napada novinare CIN-a i izravno prijeti fizičkim nasiljem, ima dodatnu težinu i zahtijeva hitno reagiranje federalnih policijskih struktura, kažu iz Udruženja BH novinari.
 
“U najmanju ruku, navedeni postupci prema našim kolegama zaslužuju trenutnu suspenziju Zorana Čegara sa funkcije koju obnaša”, naveli su dodajući da, ako FUP i federalni ministar Čampara nisu našli za shodno da reaguju zbog činjenice da je optužnica protiv Čegara zbog krivičnog djela prevare podignuta još 2019. godine u Hrvatskoj, pravdajući se kako za to nisu znali, jer ih Čegar o tome nije obavijestio, onda bi, kako pišu BH novinari, brutalne prijetnje i nasilničko ponašanje prema novinarima trebale biti dovoljan razlog da se takva osoba razriješi službene dužnosti, a potom i sankcioniše u skladu sa zakonom.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima prijavit će ovaj slučaj Federalnoj upravi policije, kao i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, te insistirati na sankcionisanju Čegara i njegovom procesuiranju zbog napada i ugrožavanja sigurnosti novinara.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.