BH novinari nakon verbalnog napada na reporterku N1: Zaustaviti targetiranje novinarki na ličnoj osnovi

BH novinari nakon verbalnog napada na reporterku N1: Zaustaviti targetiranje novinarki na ličnoj osnovi

BH novinari nakon verbalnog napada na reporterku N1: Zaustaviti targetiranje novinarki na ličnoj osnovi

„Jedina moja reakcija nakon ličnih prozivki je ponovljeno pitanje“, ističe reporterka Snežana Mitrović nakon verbalnog napada na nju.
 
foto: BH novinari
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na novinarku televizije N1 Snežanu Mitrović.
 
Kako podsjećaju iz ovoga udruženja, 5. maja je novinarka pitala Nešića da li poput Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno je napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu porodicu, navodeći da je brat novinarke portparol u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju. Nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagovali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao sa napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i lični integritet.
 
Reporterka N1 za Mediacentar kaže kako ovakve stvari nisu normalne, ali da se na njih navikne.
 
„Sedamnaest godina se profesionalno bavim novinarstvom. Na takve stvari navikneš, ali nisu normalne. Jedina moja reakcija nakon ličnih prozivki je ponovljeno pitanje“, govori Mitrović.
 
Iz BH novinara ističu da je ovo još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na ličnoj osnovi.
 
„Zabrinjavajuće je da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke“, naveli su.
 
Takođe, još jednom podsjećaju političare i sve druge javne zvaničnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga. Međutim, dodaju da pokušaji diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki nikako ne mogu biti politički „argument“  ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost.
 
BH novinari su skrenuli i pažnju na nedavnu javnu reakciju Upravnog odbora BH novinara zbog neprimjerenog ponašanja predstavnika vlasti u Sarajevu koji su se na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene. S tim u vezi navode podatke Linije za pomoć novinarima koji pokazuju da je u posljednje tri godine registrovano blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Naglašavaju da taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.