BH novinari: Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara

BH novinari: Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara

BH novinari: Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara

Neprimjereno i uvredljivo ponašanje Nikšića, Konakovića i Forte, kažu iz BH novinara.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari uputili su javni protest zbog, kako su naveli u saopćenju, krajnje neprimjerenog i uvredljivog ponašanja predsjednika stranaka Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Narod i pravda (NiP), Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, prema predstavnicima medija u Kantonu Sarajevo.
 
Kako je objavio portal televizije N1 Sarajevo, a prenose BH novinari, na vrlo bahat način predsjednik SDP-a Nermin Nikšić zaustavio je juče novinarku N1 Sunčicu Šehić na izlazu iz sale nakon pres-konferencije, hvatajući je za ruku, te joj više puta ponovio da je „jadna“ zbog pitanja koje je postavljala na pres-konferenciji. Pitanja reporterke Šehić prekjučer se nisu svidjela ni predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću koji je ovoj novinarki, između ostalog, rekao da je „nervozna“ i „ljuta što je napustila TVSA“ pa se zato, kako je zaključio Konaković, „na njemu iživljava“.
 
BH novinari navode i da je premijer Sarajevskog kantona i predsjednik Naše stranke Edin Forto takođe imao neprimjeren i nekulturan odnos prema novinarima te su istakli primjer koji se desio dok je gostovao na TVSA u emisiji „Polis“ gdje je novinarki ljutito rekao: „Čujete li vi sebe šta pitate?“
 
„Umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, predstavnici vlasti i političkih partija koje su dio vladajuće koalicije, ali i opozicije, sve češće reaguju uvredama i nipodaštavanjem novinara i novinarki koji samo traže odgovore na pitanja o temama od javnog interesa koje se direktno tiču građana Kantona Sarajevo i cijele BiH. Podsjećamo gospodu Nikšića, Konakovića i Fortu kako je osnovna zadaća novinarstva da kritički promišlja postupke i odluke vlasti i svih javnih zvaničnika, te doprinosi većoj javnoj odgovornosti i  transparentnosti izabranih zvaničnika“, kažu iz BH novinara i dodaju kako je posebno indikativna i zabrinjavajuća činjenica da su se imenovani političari u navedenim slučajevima na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene.
 
Ističu podatke Linije za pomoć novinarima koji pokazuju da je u posljednje tri godine registrovano blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Kažu kako taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, te navode da je alarmantno to da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici.
 
Upravni odbor BH novinara podsjeća predstavnike političkih stranaka iz vlasti i opozicije u Kantonu Sarajevo kako je njihovo pravo da ne odgovaraju na novinarska pitanja na koja, iz bilo kojih razloga, ne žele odgovarati. Međutim, kako kažu iz ovog udruženja, uvrede i ponižavanje novinara/ki predstavljaju apsolutno nedopustiv način komuniciranja sa predstavnicima medija zahvaljujući kojima, na koncu, poruke i stavovi tih političara i dolaze do građana.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.