Neophodno kažnjavanje krivičnih djela prema novinarima

BH novinari: Neophodno je kažnjavanje krivičnih djela prema novinarima

Neophodno kažnjavanje krivičnih djela prema novinarima

U utorak, 6. januara, u prostorijama Mediacentra Sarajevo održana je konferencija povodom sve učestalijih pritisaka na medije i kršenja osnovnih medijskih sloboda.

O napadima na novinare na konferenciji su govorili predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine Dario Novalić, direktor portala Klix.ba Dario Šimić, glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović, glavna urednica portala Tačno.net Štefica Galić, te generalna tajnica Udruženja/Udruge BH Novinari Borka Rudić.

''Pridružujemo se kolegama iz Banja Luke koji su jučer počeli proteste, sa namjerom da ukažemo na posljednje napade na novinare, ali i da pokažemo na dugogodišnje trendove kršenja novinarskih prava'', istakao je Novalić na samom početku konferencije. Predstavnici portala Klix.ba naglasili su da nedavni pretres njihove redakcije predstavlja napad na sve medije u BiH, te da neće odustati od pravne bitke koju su započeli. Također su naglasili da im podrška kolega novinara i medijskih djelatnika mnogo znači. "Nadamo se da ćemo ovu bitku pobijediti jer ovo definitivno nije napad na Klix, ovo je napad na sve medije. Mi smo igrom slučaja prvi sve to objavili i oni su došli nama, a mogli su bilo kome", istakao je Dario Šimić. Dario Novalić je kazao da su se novinari iz cijele BiH konačno ujedinili u zajedničkim ciljevima, te da se nada da će ova akcija donijeti dobre rezultate, a da njima, novinarima trebaju samo uslovi za rad.

Nedavno napadnuta urednica portala Tačno.net, Štefica Galić, obratila se prisutnima putem Skype-a. "Za mene je to bio strašan stres jer sam 2012. već kroz to prošla, tada sam dobila batine. Ali ovo je bio tako odvratno i uvredljivo", rekla je Galićeva o događaju kojem su svjedočili ona i Amer Bahtijar, urednik portala.

"Ključni zahtjev nas novinara iz BiH jeste da se kažnjavaju sva krivična i druga djela koja su počinjena prema novinarima", navela je Borka Rudić, uz napomenu da će  ključne aktivnosti BH Novinara, Vijeća za štampu BiH i ostalih novinarskih asocijacija biti usmjerene ka jednoj vrsti građanskog otpora prema svim policijskim strukturama u BiH, prema pravosuđu i tužilaštvu. ''U jednom razumnom roku mi ćemo provjeriti da li su naši zahtjevi ispunjeni. Krajem januara ponovo ćemo se sastati i provjeriti šta je urađeno. Ako ne budu pokrenute adekvatne zakonske mjere, mi ćemo pozvati sve novinare na javne proteste, a ukoliko ni to ne da nikakve rezultate, mi ćemo pozvati medije da bojkotuju sve one institucije koje smo naveli u našem proglasu'', istakla je Rudićeva.

Avdo Avdić, urednik Redakcije informativnog programa Federalne televizije, istakao je da posjeduje saznanja da će rješenje o nalogu za pretres prostorija portala Klix.ba biti poništeno, te da će im biti vraćena sva izuzeta oprema. Avdić je upozorio i da nezakonita prvostepena odluka Općinskog suda u Novom Travniku o zabrani emitiranja sadržaja u vezi sa zvaničnikom MUP-a Srednjobosanskog kantona može postati praksa i primjenjivati se i u drugim slučajevima.

Sa današnje konferencije upućen je poziv novinarima da se ujedine u borbi za poštivanje zakona i elementarnog prava na rad.