Zurovac: Više nije u pitanju upad u Klix, pitanje je ko je sljedeći

Zurovac: Više nije u pitanju upad u Klix, pitanje je ko je sljedeći

Zurovac: Više nije u pitanju upad u Klix, pitanje je ko je sljedeći

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros su upali u redakciju portala Klix.ba kako bi izvršili pretres. Tokom pretresa koji je trajao sedam sati policija je izuzela dokumenaciju, hard diskove svih računara u redakciji, privatne mobitele, USB-ove, CD-ove, lapotope, piše Klix.
 
Foto: Patria
 
Pretres koji je organizovan kako bi se pronašli materijali koji bi pomogli pri istrazi afere prisliškivanja premijerke RS-a, Željke Cvijanović, izazvali su burne reakcije brojnih novinara i medijskih udruženja, koji su odmah po saznanju da se vrši pretres došli ispred redakcije kako bi pružili svoju podršku. 
 
"Radi se o tome da žele da nađu izvor snimka koji je Klix objavio o animaciji o kupljenim glasovima za vrijeme izbora. I tu je dosta nečisto i nejasno, samim tim da niko ne daje informacije i da nemamo informacije po kojoj optužnici se ovo dešava. Govori se čak o optužnici za snimanje i distribuiranje snimka, neovlašteno snimanje, Ali Klix nije taj koji je uradio te snimke, već je dobio snimke koje je emitirao. U svakom slučaju, naravno da je to više nego atak na slobodu informiranja, jer je u javnom interesu bilo objaviti te snimke.", ističe Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu.
 
Ono što je jednako tako izignorirano kako ističe Zurovac jeste i zakonska zaštita izvora informacija:  "U Zakonu o kleveti je vrlo precizno rečeno da novinari, mediji imaju zakonsko pravo zaštiti izvor informacija, čak i onda kad izvor da dozvolu mediju da objavi njegov identitet, novinar treba da procjeni da li bi bilo u interesu izvora da objavi njegov identitet. Znači krši se i Zakon u tom slučaju a naročito ako je jedan bahat upad policije, bez obzira što ima sudski nalog, blokirao rad jednog medija."
 
Foto: Patria/ Novinari ispred redakcije portala Klix.ba
 
Tokom trajanja pretresa, brojni novinari iz svih redakcija iz BiH, došli su pred redakciju Klix-a kako bi iskazali solidarnost sa njma. Armin Aljović, novinar agencije Patria, istile kako su novinari došli kako bi se solidarisali ali i da su pokušavali medijskim pritiskom da utiču na to da ih puste. O tome kako kolege novinari gledaju na ovaj potez Tužilaštva i da li postoji mišljenje da bi se to moglo desiti i nekome od njih ukoliko objave informaciju od javnog značaja, Aljović ističe da je ovo poruka svakom novinaru i svakoj redakciji u BiH: " Pazite šta pišete i šta čačkate. Ovdje se niko ne bavi sadržajem materijala, i činjenicom da je u aferu umješana žena koja je sad premijerka."
 
"To više nije u pitanju upad u Klix, to je pitanje ko je sljedeći. Pitanje je šta će se desiti novinarima koji objave informaciju od javnog značaja. Žalosno je da se ovo dešava u posljednjim danima 2014. godine, i nakon svih pritisaka koje su novinari imali. Ono što je najgore, kolege koje su zadržane, ne mogu se javiti na telefone, čak ni na svoje privatne. Najgore je da ne možemo doći do svojih kolega. Oni nisu počinili krivično djelo oni su objavili informaciju," istakla je Zurovac. 
 
O upadu u redakciju portala Klix.ba, oglasilo se i Udruženje/udruga BH novinari koji su istakli kako je upad policije u redakciju Klix–a i potpuna blokada ovog medija najbrutalniji je atak na slobodu izražavanja i prava novinara, koji je ikada zabilježen u dugoj povijesti bh. novinarstva. "Ovo je čin koji pod noge stavlja sve bh.zakone i novinarske kodekse za zaštitu slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija, uključujući krivične zakone BiH i njezinih entiteta, Zakon o zaštiti od klevete, kodekse novinarske etike, kao i sve međunarodne konvencije o zaštiti slobode govora i mišljenja," navodi se u saopštenju BH novinara.