BH novinari: Poslanici NSRS trebaju glasati protiv medijskog mraka

BH novinari: Poslanici NSRS trebaju glasati protiv medijskog mraka

BH novinari: Poslanici NSRS trebaju glasati protiv medijskog mraka

“Pokažite da ste protiv represije nad slobodom izražavanja i slobodom medija”.
 
foto: NSRS
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da odbace prijedlog Vlade RS o kriminalizaciji klevete i time, kako su naglasili u saopštenju, zaustave višegodišnju destrukciju medijskih sloboda u RS i kršenja prava na slobodu izražavanja i informisanja novinara, aktivista civilnog društva i svakog građanina, koji se, dodaje se u saopštenju, usudi kritkovati ili dovoditi u pitanje zakonitost postupaka i odluka vladajuće koalicije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu.
 
“Odbacivanjem Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, narodni poslanici imaju priliku pokazati građanima RS kako ne žele zloupotrebljavati najviši zakonodavni organ u RS radi interesa samo jedne političke strake i/ili nekolicine ljudi iz najužeg rukovodstva SNSD-a predvođenih Miloradom Dodikom, te da ne namjeravaju snositi posljedice eventualne, institucionalne torture nad medijima i novinarima koju može donijeti kriminalizacija klevete”, piše u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.
 
Podsjećaju kako je prethodna javna rasprava o prijedlogu kriminalizacije klevete bila obmana javnosti, budući da su, kako se navodi, nadležno Ministarstvo pravde RS i najviši predstavnici NSRS samo formalno pokazali da žele čuti mišljenje zaiteresirane javnosti. 
 
“Prethodnih mjeseci građani u RS nisu saznali ko su autori rigidnog prijedloga kriminalizacije klevete, niti su dobili pravna rješenja i garancije da neće biti zloupotrebe krivičnih djela klevete za ograničavanje slobode izražavanja i informisanja, uključujući i legitimnu kritiku javne vlasti i zadiranje u privatnost nositelja različitih funkcija koje je u javnom interesu”, piše u saopštenju.
 
Upravni odbor BH novinara smatra da nije dovoljno isključiti uvredu i smanjiti zaprijećene novčane kazne u Prijedlogu Zakona, da bi on odražavao garancije zaštite slobode izražavanje sadržane u Ustavu RS i dokumentima vodećih međunarodnih organizacija OSCE –a, Vijeća Evrope i Evropske unije (EU). 
 
“Naprotiv, Vladin prijedlog kriminalizacije klevete je u potpunosti izvan Ustava RS i međunarodne pravne prakse protiv kriminalizacije slobode izražavanja i medija, te ozbiljno usporava put Bosne i Hercegovine u članstvo EU”, dodaje se.
 
BH novinari napominju i da je potpuno neprihvatljivo da predstavnici Vlade RS i NSRS, koji su sudjelovali u javnoj raspravi, obmanjuju građane BiH poluinformacijama kako su, kako piše u saopštenju, mnoge demokratske države kriminalizovale klevetu, pri čemu nisu znali navesti koje države Evrope imaju klevetu u krivičnim zakonima, koliko je novinara ili medija pocesuirano u posljednjih deset godina i u kakvom medijskom kontekstu se primjenjuje kleveta kao krivično djelo.
 
Zbog svega navedenog, kako piše u saopštenju, Upravni odbor BH novinara još jednom poziva narodne poslanike da na sutrašnjem zasjedanju NSRS odbace kriminalizaciju klevete kao prijedlog Vlade RS i time pokažu da su, ističe se, protiv represije nad slobodom izražavanja i slobodom medija, kao i da ne podržavaju institucionalno nasilje nad temeljnim vrijednostima svakog normalnog i demokratskog društva.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.