BH novinari reagovali na napade Konakovića i Dodika na novinare Klixa i BN TV-a

BH novinari reagovali na napade Konakovića i Dodika na novinare Klixa i BN TV-a

BH novinari reagovali na napade Konakovića i Dodika na novinare Klixa i BN TV-a

BH novinari pozivaju sve nosioce političkih funkcija u BiH da prestanu sa prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare/ke i medije.
 
foto: Elmedin Konaković / Twitter
 
U protekla dva dana ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković i predsjednik Republike Srpske (RS) i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik verbalno su se obrušili na novinare Klixa i BN Televizije, i to isključivo zbog toga što su novinari radili svoj posao – prenosili njihove izjave i postavljali im pitanja na pres-konferencijama, piše u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari. 
 
U saopštenju pozivaju sve nosioce političkih funkcija u BiH da prestanu sa prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare/ke i medije, te ističu da takva vrsta ponašanja predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja, koje nije u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima.
 
Nakon što je portal Klix prenio izjavu koju je izrekao na pres-konferenciji u Zagrebu, kako navode BH novinari, Konaković je direktno prozvao novinara ovog portala Senju Mahinića, rekavši da je Mahiniću „intriga da pravi priču“ od svega što on (Konaković) „lično radi“. Dodaju da je Konaković otišao i korak dalje, te je u “želji da novinare ‘nauči’ kako da rade svoj posao kazao da prije nego što objave njegovu izjavu, koja je javno emitovana i direktno prenošena putem televizije, prvo trebaju nazvati njega da im potvrdi da je on stvarno rekao to što je rekao”.
 
Istovremeno, Dodik je na pres-konferenciji u zgradi Vlade RS u četvrtak, po ko zna koji put, kako piše u saopštenju BH novinara, verbalno napao novinare/ke BN TV. Na pitanje novinarke o zloupotrebama javnih funkcija, Dodik joj je, umjesto odgovora, poručio da pored njenog imena treba da stoji riječ „podvala“. Nakon što je na te uvrede reagovao novinar Vladimir Kovačević, koji je 2018. godine preživio pokušaj ubistva, Dodik mu je poručio da „svoje frustracije liječi negdje drugo“. Novinare BN-a Tijanu Milinković i Milana Kovača Dodik je nakon toga nazvao „paranoičnim“, te ih spriječio da mu postavljaju više pitanja, podsjeća Udruženje.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari podsjeća da ovo nije prvi put da Dodik i Konaković, bez ikakvog povoda, verbalno napadaju i javno targetiraju pojedine novinare i medije. U oba navedena slučaja, kako ističu, novinari su u potpunosti u skladu sa profesionalnim normama radili svoj posao – prenijeli izjave političara i postavili im nekoliko pitanja. 
 
“Nedopustivo je i za svaku osudu to što Elmedin Konaković i Milorad Dodik svoj vlastiti neprofesionalizam, nervozu i nesmotrenost pri davanju određenih izjava ‘fakturišu’ novinarima i medijima, koji o tome samo izvještavaju”, piše u saopštenju BH novinara.
 
Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su, kako dodaju, ovakvi verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara sve intenzivniji i agresivniji u periodu dok se u RS, po direktivi Milorada Dodika, pripremaju izmjene zakona po kojima će kleveta postati krivično djelo. 
 
“Nažalost, ni pojedini političari u Federaciji BiH ne kriju želju da se i u tom entitetu kleveta ponovo kriminalizira, a sve kako bi ‘neposlušnim’ novinarima mogli zaprijetiti i zatvorskim kaznama ukoliko izvještavaju na način koji se njima ne dopada”, dodali su.
 
Upravi odbor Udruženja BH novinari podsjeća da su sloboda medija i sigurnost novinara jedan od temeljnih uslova za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, za koje se deklarativno zalažu i Dodik i Konaković.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.