BH novinari zahtijevaju reakciju policije i SNSD-a zbog vulgarnih prijetnji načelnika Šipova prema novinarima

BH novinari zahtijevaju reakciju policije i SNSD-a zbog vulgarnih prijetnji načelnika Šipova prema novinarima

BH novinari zahtijevaju reakciju policije i SNSD-a zbog vulgarnih prijetnji načelnika Šipova prema novinarima

Uvrede i prijetnje Milan Kovač je uputio novinarima Aleni Beširović i Harunu Dinareviću.

foto: Nacelnik.net

Novinare portala Naratorijum Alenu Beširović i Haruna Dinarevića sramotno je u petak 15. septembra izvrijeđao Milan Kovač, načelnik Šipova i kadar stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, saopštio je Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL).

Kako se navodi u saopštenju BH novinara, Kovač je pozvao telefonom Dinarevića i tom prilikom uputio, kako se dodaje, niz brutalnih, primitivnih i vulgarnih rečenica njemu i njegovoj kolegici Beširović. Kovač je, navode BH novinari, koristio rječnik neprimjeren funkciji koju obnaša u lokalnoj zajednici i poziciji u vladajućem SNSD-u. Podsjećaju da su zajedno sa grupom inozemnih novinara Dinarević i Beširović objavili istraživačku priču o Šumama Republike Srpske (RS) u kojoj se spominje i načelnik Šipova, nakon čega je uslijedio napad.

U intervjuu za Buka portal Dinarević je rekao da je načelnik od Šipova ovakav odnos prema novinarima “vjerovatno usvojio po ugledu na svog partijskog šefa”.

“Ovako bahat odnos me ne iznenađuje, s obzirom da sam imao priliku čitati Kovačeve pasivno-agresivne odgovore drugim novinarima. Jedino me kopka kako je došao do mog privatnog broja telefona, s obzirom da ga nisam koristio za razgovore s kontaktima iz Šipova”, rekao je između ostalog Dinarević za Buku.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj slučaj primitivnim političkim pritiskom i pokušajem zastraživanja novinara Naratorijuma sa ciljem zaustavljanja njihovog novinarskog rada, uključujuči i kritičko pisanje istraživačkih priča o temama uništavanja zajedničkih dobara i okoliša u RS, iza kojih, kako ističu BH novinari, nedvosmisleno stoje kadrovi SNSD-a u lokalnim zajednicama. 

U saopštenju su javno pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS na hitnu istragu ovog incidenta i provođenje zakonskih mjera za kažnjavanje Kovača. Istovremeno, dodaje se, pozivaju Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSD-a da sankcionišu svoga člana zbog njegovog neprimjerenog ponašanja i vulgarnih napada na novinare Naratorijuma.  

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.