Bivši zaposlenici Twittera podnijeli tužbu, tvrde da im Musk duguje 500 miliona dolara otpremnine

Bivši zaposlenici Twittera podnijeli tužbu, tvrde da im Musk duguje 500 miliona dolara otpremnine

Bivši zaposlenici Twittera podnijeli tužbu, tvrde da im Musk duguje 500 miliona dolara otpremnine

Kompanija je suočena s nizom drugih tužbi koje proizlaze iz otpuštanja od prošle godine.

foto: Pixabay

Bivša šefica u Twitteru Courtney McMillian optužila je kompaniju da nije isplatila otpremnine bivšim zaposlenicima u kompaniji u iznosu od oko 500 miliona dolara.

McMillian, koja je nadgledala Twitterove programe beneficija za zaposlenike te bila "voditeljica ukupnih nagrada" ove društvene mreže, podnijela je grupnu tužbu u kojoj se navodi da je vlasnik Twittera Elon Musk znao za plan otpremnina prije nego što je otpustio 6.000 zaposlenih.

To je, navodi BBC, posljednja od nekoliko tužbi pokrenutih protiv kompanije zbog masovnih otpuštanja koja su uslijedila nakon što je Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara prošle godine.

Prema Twitterovom planu otpremnina, zaposleni su trebali primati minimalnu dvomjesečnu osnovnu platu kao otpremninu i novčani doprinos za zdravstveno osiguranje, između ostalih beneficija, navodi se u tužbi podnesenoj Federalnom sudu u San Francisku.

Oni na višim pozicijama, uključujući McMillian, trebali su primiti šestomjesečnu osnovnu platu kao otpremninu, plus po jednu sedmicu za svaku godinu iskustva, dodaje se. Ali, kako prenosi BBC, dobili su tri plate nakon što su otpušteni. To je uključivalo jedan mjesec otpremnine, kao i dvomjesečnu platu u skladu sa američkim zakonom.

To je bio "djelić" od 500 miliona dolara na koje su zaposleni imali pravo, ističe se.

Twitter, koji više nema odjel za odnose s javnošću, nije komentarisao tužbu, podsjeća BBC, dodajući da je kontaktirao kompaniju za komentar.

Musk je u novembru nakon kruga masovnih otpuštanja rekao da će osoblje dobiti tromjesečnu platu, "50 posto više nego što je zakonski propisano".

U tužbi je Musk optužen da obmanjuje zaposlene o tome da li će kompanija poštovati plan, što je dovelo do toga da neki ostanu u firmi duže nego što bi inače ostali.

"Musk je u početku rekao zaposlenima da će se pod njegovim vodstvom Twitter nastaviti pridržavati plana za otpremnine", rekla je Kate Mueting, advokatica iz Sanford Heisler Sharpa koja zastupa McMillian.

"Očigledno je dao ova obećanja znajući da su neophodna kako bi se spriječili masovni otkazi koji bi ugrozili održivost spajanja i vitalnost samog Twittera", dodala je.

Guardian podsjeća da je kompanija takođe suočena s nizom drugih tužbi koje proizlaze iz otpuštanja koja su započela prošle godine, uključujući tvrdnje da su otkazi ciljani na žene i radnike s invaliditetom. Twitter je negirao krivnju u slučajevima u kojima je podnio odgovore.

Izvor: BBC, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.