Američki Nacionalni javni radio NPR odlazi sa Twittera

Američki Nacionalni javni radio NPR odlazi sa Twittera

Američki Nacionalni javni radio NPR odlazi sa Twittera

Izvršni direktor NPR-a kaže da ovom odlukom štite kredibilitet i sposobnost da proizvode novinarstvo bez "sjene negativnosti".
 
foto: Facebook / NPR
 
Američki Nacionalni javni radio (National Public Radio – NPR) više neće objavljivati sadržaje na Twitteru, te je tako postao prva velika novinska organizacija koja je to učinila na ovoj platformi društvenih mreža, objavio je NPR u svome tekstu. 
 
Obrazlažući svoju odluku, NPR je istakao da ih je Twitter prvo označio "državnim medijima", što predstavlja, kako navode, isti izraz koji se koristi za propagandne medije u Rusiji, Kini i drugim autokratskim zemljama.
 
Nakon što je reporter NPR-a Bobby Allyn upitao vlasnika Twittera Elona Muska o tome i nakon što mu je u emailu naveo da državna pomoć za NPR čini otprilike jedan posto finansija NPR-a i da je Musku dostavio "javno dostupnu dokumentaciju o finansijama mreže koja pokazuje da gotovo 40 posto njihovog finansiranja dolazi od korporativnih sponzorstava, a 31 posto od naknada za programe koje plaćaju lokalne javne radio stanice", Musk je na to odgovorio "da ta oznaka možda nije bila tačna".
 
Twitter je zatim revidirao svoju oznaku na NPR-ovom nalogu na Twitteru u "medije koje finansira vlada". Novinska organizacija kaže da je to netačno i obmanjujuće, s obzirom da je NPR privatna, neprofitna kompanija sa uređivačkom nezavisnošću.
 
Odlukom o šutnji na Twitteru, kako kaže izvršni direktor NPR-a John Lansing, želi reći da tako mreža štiti kredibilitet i svoju sposobnost da proizvodi novinarstvo bez "sjene negativnosti".
 
Lansing je u intervjuu za NPR rekao da "nikada ne bi dozvolio da njihov sadržaj ode negdje gdje bi njihov kredibilitet bio ugrožen".
 
U BBC-evom intervjuu objavljenom u srijedu, Musk je sugerisao da bi mogao promijeniti oznaku u "javno finansiran". Ipak, kako navodi NPR, Muskove riječi nisu pokolebale donosioce odluka NPR-a. Čak i ako bi Twitter u potpunosti odustao od ove oznake, Lansing kaže da se mreža neće odmah vratiti na platformu.
 
"U ovom trenutku izgubio sam vjeru u donošenje odluka na Twitteru", kaže on. "Trebalo bi mi malo vremena da shvatim da li se Twitteru ponovo može vjerovati", dodao je.
 
NPR uvodi "dvosedmični grace period" kako bi osoblje koje vodi Twitter naloge moglo da revidira svoje strategije za društvene mreže. Lansing kaže da pojedini NPR novinari i zaposleni mogu sami odlučiti hoće li nastaviti koristiti Twitter.
 
Godinama su mnogi novinari, kako navodi NPR, smatrali da je Twitter ključan za praćenje vijesti, povezivanje s ljudima na velikim događajima i za dijeljenje njihovog izvještavanja. Dodaju i da su Muskove "često na brzinu najavljivane promjene pravila" to potkopale. 
 
Grupe za novinarstvo i slobodu govora osudile su Twitterove etikete, uključujući PEN, Komitet novinara za slobodu štampe i Komitet za zaštitu novinara.
 
"NPR prima javna sredstva, ali nije pod kontrolom države, što znači da bi Twitterov popis mogao predstavljati rizik za novinare koji izvještavaju iz područja u kojima sugestije o pripadnosti vladi imaju negativne konotacije", rekao je Carlos Martinez de la Serna iz CPJ-a pozivajući Twitter da preispita svoju odluku.
 
NPR podsjeća na Twitterove smjernice od ranije u kojima je pisalo: "Medijske organizacije koje finansira država s uređivačkom neovisnošću, poput BBC-a u Velikoj Britaniji ili NPR-a u Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, nisu definisane kao mediji povezani s državom za potrebe ove politike".
 
Pored NPR-a i BBC-ja, Twitter je nedavno označio Glas Amerike (Voice of America - VOA) kao medij koji finansira vlada. Glas Amerike, podsjeća NPR, dio je savezne američke Agencije za globalne medije, ali njegova uređivačka nezavisnost od vladinih zvaničnika je zaštićena zakonom.
 
"Oznaka 'finansira vlada' je potencijalno obmanjujuća i može se tumačiti i kao 'pod kontrolom vlade' - što VOA sasvim sigurno nije", rekla je glasnogovornica VOA-e Bridget Serchak za NPR.
 
PBS i BBC takođe su među onima čiji su Twitter nalozi dobili istu oznaku, navodi se između ostalog u tekstu NPR-a. Kompletan tekst možete pročitati na ovom linku.

Izvor: NPR

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.